Bolu'da, organik tarımın mevcut durumu ile potansiyelinin belirlenmesi ve yapılacak organik tarım projelerinin değerlendirilmesi amacıyla, Organik Tarım Çalıştayı düzenlendi. Bolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, "Genel bir tanım yapmak gerekirse organik tarım; İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen, üretimde kimyasal ve sentetik girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir, diyebiliriz. Başka bir ifadeyle, organik tarım, doğayı sömürmeyen sürdürülebilir bir tarım yöntemidir. Bu yöntemde kimyasal gübre, ilaçlama, hormon gibi dış etkenler kullanılmaz. Tamamen dedelerimizin gerçekleştirdiği doğal üretim yöntemlerinin, günümüz şartlarında ve teknik bilgiler ışığında kontrolü ve sertifikalı yapılmasıdır" dedi.

Organik tarımın amacını anlatan Taş, “Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Organik Tarım, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan, alternatif bir üretim şeklidir. Organik tarım, sadece insan sağlığını değil, aynı zamanda dünyanın korunmasına da katkı sağlar. Mevcut tarım alanlarının azalmasını, çölleşmesini ve kullanılamaz hale gelmesini önler. Organik tarım bu noktada hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyan, sağlıklı yaşamı destekleyen bir sistemdir. Bizler toprağımızın çölleşmesini, soluduğumuz havanın kirlenmesini ve geleceğimizin teminatı çocuklarımızın doğal olarak beslenmesini sağlamak amacıyla organik tarıma büyük önem veriyoruz" diye konuştu.

İl Müdürü Taş, şunları kaydetti:

“İlimiz, İstanbul ve Ankara gibi iki büyük metropol şehrin ortasında, ticaret ve ulaşım yollarının kesiştiği bir noktada olmasına rağmen, tabiatın henüz doğallığını kaybetmediği bir yapıyı da muhafaza etmektedir. Bu durum, bozulmamış bir ekosistem isteyen organik üretim konusunda avantaj sağlarken, üretileni pazarlayabilmek açısından da büyük bir fırsat sunmaktadır. 2014 yılından itibaren İl Müdürlüğü olarak da organik tarım çalışmalarına daha fazla eğildik ve 4 proje hazırladık. Bunlar; Organik Yumurta Projesi, Organik Arıcılığa Geçiş Projesi Doğadan Organik Ürün Toplama Projesi ve Atıl Durumdaki Konvansiyonel Tavuk Kümeslerinin Organik Üretime Dönüştürülmesi Projesi'dir."

“Bakanlığımızın destek ve koordinesinde ilimizde organik yetiştiriciliğe 'organik yumurta' ile başladık. 'Organik' söylemesi kolay ama uygulaması zor bir alan. Bu noktada nihai başarı için detaylı araştırmalar sonucu Gerede ilçemizin uygunluğuna karar verildi. Şimdi geldiğimiz noktada ise, Gerede ilçesi ikiye ayrılarak, organik tarım kümesleri ile konvansiyonel kümesler birbirinden ayrı tutularak, bir bölgede organik kanatlı yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Yine bitkisel üretimde de organik üretim bölgeleri üzerinde çalışıyoruz. Arıcılık açısından özellikle kirlenmemiş doğası ve üretim potansiyeli ile kıbrıscık ve seben ilçelerimiz dikkat çekmektedir."