Sabah gazetesinden İbrahim Acar'ın haberine göre, ODTÜ Gıda Mühendisliği mezunu Muharrem Doğan, organik bakliyat tarımıyla başlayan ticari hayatında et üretimine geçerek Çanakkale'deki besicileri zarardan kurtardı.

Orvital Organik Gıda'nın ortağı da olan Muharrem Doğan, organik tavuk ve kırmızı et üretimi yapıyor. Doğan, kırmızı etle ilgili Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde soyu tükenmeye yüz tutmuş boz ırkın üretimine başladı. Kasapların bile yüz vermediği boz ırkı sığırları, diğer çiftçilerle birlikte organik hayvanlıcılık kurallarına göre yeniden yetiştirmeye başladıklarını söyleyen Doğan, bu sayede besiciliği bırakmayı düşünen üreticilerin bile yeni yatırımlar yapmaya başladığını belirtti.

Doğan, "Sözleşmeli çiftçilerimize 'siz organik kriterlerinde üretim yapın, denetimden başarıyla geçin tüm ürünleri biz alacağız' garantisi verdik. Hayvanların organiğe geçiş süreci bir yıl sürdü. Nesli tükenen yöresel bir ırkı kurtardık, bölge ekonomisine değer kattık, çiftçilerimize yeni bir gelir kapısı yarattık. Ekonomik anlamda kurduğumuz ekstra prim sistemi sayesinde çiftçilerimiz bugün organik üreterek daha çok gelir elde ediyor" dedi.

AB STANDARDINDA ÜRETİM

2009'da üretime başladıklarında organik tavuk ve et üretimiyle ilgili bir yönetmeliğin olmadığını söyleyen Doğan, "Şimdi Avrupa standartlarında denetim ve üretim yapar konuma geldik" diye konuştu. Organik ürünlerin pahalı olarak algılandığını söyleyen Doğan, bunun fiyat/fayda oranına göre ölçüldüğünde geçerli olmadığını belirtti. İnsanların haftada iki kez endüstriyel et ya da tavuk yemektense bir kez organik et tüketmeye başladığını anlatan Doğan, şöyle konuştu: "Diğer ürünlerden yüzde 50 daha ucuz, konvansiyonel markalardan sadece yüzde 15-25 pahalıyız."

'ORGANİK ÜRÜN PAHALIDIR' ALGISINI ÜRETİMLE YIKTI

Muharrem Doğan, Türkiye'de 'organik ürün pahalıdır' algısını değiştirdiklerini belirterek, "Böylece doğru beslenmenin önündeki fiyat engelini de kaldırdık" diye konuştu. Bir bütün organik pilicin yaklaşık 19.90 TL olduğunu söyleyen Doğan şöyle devam etti: "Normal üretimde 25 bin tavuğun konulabileceği kümeslere biz 4 bin 800 tavuk koyuyoruz. Kullandığımız organik yemler konvansiyonel olanlarına göre yüzde 50-100 daha pahalı. Kesim süremiz 2 kat fazla ancak bizim karkas büyüklüklerimiz 40-44 günde kesilen tavuklarla neredeyse aynı. Kısacası 2 kat pahalı bir yemle 2 kat sürede yetiştirdiğimiz tavukları benzer ağırlıkla üretmiş oluyoruz."