Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Nail Kırmacı, biçerdöverle hasat edilen alanda, dane kayıplarını sıfıra yakın seviyeye indirmenin biçerdöver kullanıcılarının elinde olduğunu belirterek, "Bunun için, operatör belgesi olmayan kişiler hasat yapmamalı. Tam olarak olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemeli. Rutubetin çok olduğu günlerde hasat yapılmamalı. Yağış olduğunda hububatın tam kuruması beklenmeli. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olacağından hasat yapılmamalı. Bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli. Elekler sık sık temizlenmelidir. Kısacası dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için öncelikle biçerdöverlerimizi ehil ve belgeli operatörlere teslim etmeliyiz". dedi.

BİÇERDÖVER OPERATÖRLERİ YETİŞTİRME KURSLARI AÇIYORUZ

2019 yılı biçerdöverle buğday hasat sezonunun açılmasının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kırmacı, talep gelen ilçelerde biçerdöver operatörleri yetiştirme kursları açtıklarını belirtti. "2001-2018 yılları arasında açtığımız kurslardan toplam 763 kişi eğitimden geçirilerek biçerdöver operatörü olmaları sağlanmıştır" diyen Kırmacı, biçerdöver operatörlerinin eğitimine büyük önem verdiklerini belirtti.

BİÇERDÖVER OPERATÖRÜ EĞİTİMİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Kırmacı, Samsun'da 2019 yılında yaklaşık 110 bin hektar buğday ekilişinin 85 bin hektarlık kısmının biçerdöverle hasat edildiğini söyleyerek bu anlamda biçerdöver operatörlerinin eğitimine büyük önem verildiğini kaydetti. Kırmacı, "Mekanizasyon birimi ve il/ilçe kontrolörlerimizin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde 2018 yılında il genelinde yapılan 240 biçerdöver denetimi sonucunda, 0,86'lık dane kaybı ile ilimiz ekonomisine, (müsaade edilebilir yüzde 2'lik kayıp baz alındığında) 2 milyon 850 bin 824 lira katkı sağlanmıştır" dedi.