Tarımsal Öğretimin 170'nci yılı kutlanıyor. Ülke tarımına tarımsal öğretimin 170'inci yılının hayırlı olması dileğiyle TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Edirne İl Temsilciliği de Atatürk Anıtı önünde tören düzenledi. Edirne İl Temsilciliği Ziraat Mühendislerinin ülke tarımında istihdam edilmeleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan talepte bulundu.

Genel Merkezi Ankara'da olan, 27 Şubesi, 53 İl Temsilcili ve 45 binin üzerinde üyesi olan Ziraat Mühendisleri Odası ve bağlı tüm şubeleriyle il temsilcilikleri dün tarımsal öğretimin 170'inci yılını kutladı. 424 üyesi bulunan Edirne İl Temsilciliği de sorunları ve talepleri gündeme taşıyarak kutladı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende anıta çelenk sunuldu ve saygı duruşunda bulunuldu.

Edirne İl Temsilciği adına Ziraat Yüksek Mühendisi Sabahattin Yıldırım, Türkiye'de tarım öğretiminin geçmişine değindi ve yıllardır uygulanan yanlış tarım istihdam politikası nedeniyle, binlerce Ziraat Mühendisinin ya işsiz ya da başka işlerde görev yapmak zorunda bırakıldığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan; işsiz Ziraat Mühendisleri'nin ülke tarımında istihdam edilmelerini talep ettiklerini kaydeden Yıldırım, açıklamasında özetle şunlara yer verdi:

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ İŞSİZ YA DA BAŞKA İŞLERDE

“ZMO; mesleki çalışmalar ve ilgi alanına yönelik çalışmalar yapma yanında, insan hak ve özgürlüklerine saygı, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin kuralları içerisinde kalarak toplumun demokratikleşmesi, ekonomik ve toplumsal yapının ulusal yararlar göz önüne alınarak oluşturulması için sorumluluk üstlenilmesi gerektiği görüşündedir.

Bu ilkeler çerçevesinde, kamu kurumu niteliğindeki tüzel kişilik olma sorumluluğu ve demokratik örgüt yükümlülüğü, Odamız çalışmalarında göz önüne alınması gereken önemli iki asıl unsur olarak kabul edilmekte, Türk Tarımına ve meslek toplumumuza bu anlayış esas alınarak hizmet verilmektedir.

Ülkemiz 1985'li yıllarda, tarımsal üretimde kendi kendine yeterli 7 ülkeden biri iken, bu gün bir çok tarım ürününü dışarıdan, milyarlarca dolar vererek almak zorunda bırakılmıştır. Bu duruma gelmemizin nedeni; sağlıklı, genel tarım ve istihdam planlamasının olmamsı ve on yıllardır uygulanan yanlış tarım politikalarının sonucudur.

Yıllardır ülkemizde uygulanan yanlış tarım istihdam politikası nedeniyle, bugün binlerce Ziraat Mühendisi ne acıdır ki ya işsiz ya da başka işlerde görev yapmak zorunda bırakılmıştır. BU nedenle, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından talebimiz; işsiz olan Ziraat Mühendislerinin ülkemiz tarımda istihdam edilmelerini bekliyoruz. Bu duygularla; Tarımsal Öğretimi 170. Yılını kutluyor, ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.”

KAYNAK: SEVCAN KALIPÇİNDEN ELMACI / hudutgazetesi.com