Haber Gazetesi'nin haberine göre, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Türkiye'de mera alanlarının yarı yarıya azaldığını belirtti. Karadeniz Bölgesi'ndeki mera alanlarının da alarm verdiğini dile getiren Başkan Tosun, yanlış tarım politikalarından dolayı hem tarım hem mera alanlarının yok olduğunu ifade etti.

TÜİK RAKAMLARI YANILTIYOR

Türkiye'de 1970 yılı itibariyle Köy Hizmetleri envanterine kayıtlı 21 milyon 698 bin hektar mera alanının bulunduğunu belirten Başkan Tosun, bu rakamın 1991 tarım sayımıyla beraber 12 milyon 377 bin hektara kadar gerilediğini ifade etti. Tosun, "TÜİK dönem dönem bazı rakamlar açıklıyor, 2001 TÜİK rakamlarına göre mera alanları 14 milyon 616 hektara çıkmış. Yani rakamsal olarak baktığımızda neredeyse mera alanlarımız yüzde 15 civarında artmış. Bu rakamların bir algı operasyonu ve yanıltma olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü 1998-2014 yılı ortalamalarıyla mukayese ettiğimizde bu rakamın 10 milyon 348 bin hektara kadar gerilediğini görüyoruz. Mevcut mera alanlarımızı 1970 yılından bugüne kadar birebir kaybetmişsiz, yarıya inmiş. Özellikle 2001 yılından bu zamana kadar da yüzde 50 civarında bir mera alanımız yok olmuş" şeklinde konuştu.

BİZİM DE SONUMUZ OLACAK

Karadeniz Bölgesi'ndeki mera alanlarıyla ilgili de bilgi veren Başkan Tosun, “1991-2001 yılları arasında mera alanlarında pek fazla değişiklik yok, bir milyon 533 bin hektarlık bir mera alanımız var. Yaylalarımız, otlak alanlarımız, yağışıyla birlikte doğal mera alanı dediğimiz Karadeniz'in bugünkü mera alanları bir milyon 57 bin hektara kadar geriledi. Karadeniz Bölgesi de yüzde 50 civarında mera alanlarını kaybetmiş durumda. Bugün dışarıdan canlı hayvan, et ve saman ithal ediyoruz. Ülke olarak geldiğimiz bu dramatik sonun nedeni yanlış tarım politikaları. Sanayileşme, kentleşme, ticari alanlar mantığıyla yanlış yerlere yapılan yatırımlar hem mera alanlarımızı hem tarım alanlarımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu sürece dur demenin zamanı geldi hatta geçiyor, bu sürece bizler 'son' demezsek bu durum bizim de sonumuzun başlangıcı olacak" ifadelerini kullandı.

TARIMDAN HABER