Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet'in konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle:

"Hayvancılık başta olmak üzere gıda ve tarım alanında devletin topyekün bir seferberlik ilan edilmeli. Bunun en büyük gerekçesi Merkez Bankası'nın yakın bir süre önce açıkladığı enflasyon artışında hayvansal ürünler başta olmak üzere gıda fiyatlarındaki artışın sorumlu olduğunu göstermesidir.

İkincisi döviz fiyatlarındaki sürekli artışın, yem fiyatlarını, mazot fiyatlarını, enerji fiyatlarını dolayısı ile gıda üretimindeki maliyetleri artırmasıdır. Projelerin genelde şehir hayatından köy hayatına geri dönülmesi üzerine düşünüldüğü şu günlerde esas yapmamız gereken köyünde üretim yapan hayvancılık yapan, tarım ile uğraşan insanlarımızı korumak olmalı onların yaşam stantdartlarını yükselterek Türkiye'nin mevcut kırsal gücünü korumak olmalıdır.


İTHALATIN KARŞISINDA ANCAK YERLİ ÜRETİMLE DURABİLİRİZ

İthal et , ithal şeker, ithal hayvan, ithal yem, ithal traktör, ithal ilaç … Bu durumun karşısına ancak yerli hayvancılığı, yerli üreticiyi destekleyerek çıkabiliriz. Şu anki durum ve ödenen teşvikler yetersiz gözüküyor ve uygulanan politikalar yerli üreticiyi değil ithalatı destekler gibi görünüyor ve okunuyor.

SÜT FİYATLARI ARTMADI AMA SÜT ÜRÜNLERİNİN FİYATLARI ARTTI!

Bakıyorsunuz, 1 0cak 2017 yılı itibari ile üretici sütün litresini taban fiyatını 1, 21 TL idi. 2018 yılında 15 ay sonra açıklanan ücret ise 1,50 TL yüzde 18 artmış fakat mamül ürünlerde bu süreçte ortalama artış yüzde 30'un üzerinde.

Burada süt üreticisinin maliyetleri sürekli artmış. Mazot fiyatları, yem fiyatları, elektrik fiyatları devamlı artışta, süt üreticisinin kazancı düşüyor, süt ürünlerinin fiyatları artıyor. Buda taşıma, paketleme, market karı, vergi oranlarının yükselmesi sonucunda oluşuyor.

DUYUYORUZ Kİ SÜT TOZU İTHALATI YAPILACAKMIŞ!

Duyuyoruz süt tozu ithalatı gündemde imiş, yanlış olur. Et ithalatı ve canlı hayvan ithalatı gündeme geldiği günden beri süt üreticileri zaten tedirginler ve bu işten çekilmeyi düşünen binlerce çiftçi var şimdi birde üstüne süt tozu ithalatı yapılır ise Türkiye'deki süt üreticisini küstürürüz.

Hayvancılıkta para kazanamaz iseniz çekilirsiniz, çünkü zor ve meşaketli bir iştir herkes yapamaz. Süt ürünlerinin (peynir,tereyağ,yoğurt v.b) fiyatlarının sürekli artışı, çiftçinin fazla kar etmek istemesi nedeni ile değil üretim maliyetlerinin artması sonucunda gerçekleşiyor.

Türkiye'de süt üretimimiz yeterlidir fakat üretici maliyetleri arttıkça insanımız bu işleri bırakır hale geldi, teşvikler yeterli olmaz ise, yem, mazot, elektrik gibi kaynakların fiyatları artar süt üreticisinin kazancı artmaz ise sütte de kendi kendine yeterli olan ülke konumundan çıkıp peynir, yoğurt ithal eder hale gelebiliriz.

HAYVAN SAYIMIZ YENİDEN SAYILSIN

Şu anda ülkemizde 16 Milyon büyük baş hayvan, 33 milyon koyun ve 10 milyon keçi olduğu söyleniyor. Bunlar TÜİK'in açıkladığı resmi rakamlar.

Fakat bakıyoruz et üretimi, süt üretimi, kurbanlık için kesime gönderilen hayvanlar topluyoruz bu rakamlarla örtüşmüyor.

Türkiye genelinde 81 ilde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız öncülüğünde hayvan sayısı yeniden sayılmalıdır, envanterler yeniden tutulmalıdır. Hayvan sayımını tekrar yaptıktan sonra 6 milyon anaç hayvan sayımızı 7,5 milyona çıkarmak için uğraşmalıyız ve bunu 3 yıl içinde acilen yapmalıyız. İthal damızlık hayvanlar ile değil yerli damızlık hayvanlarımızla yapmalıyız. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine önemli görevler düşüyor bu konuda.

HAYVAN HASTALIKLARI İLE MÜCADELE YAPAMIYORUZ

Maalesef ülkemizin tümünde hayvan hastalıkları ile mücadele yapamıyoruz. Bunun çeşitli nedenleri var en başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu konudaki ayırdığı bütçe yetersiz ve kısıtlı.

İthal ilaç fiyatları yüksek, çiftçimiz veteriner hekimler ile görüşmüyor, hayvanının hastalığını saklıyor, siz hayvanınızın sağlığını koruyamıyor iseniz ondan yeterli miktarda et ve süt alamazsınız verim düşük olur. Belli bir süre sonrada kesime gönderir zarar edersiniz.

TARIMSAL ARAZİLERİN ÖNEMLİ BİR KISMI HAYVANCILIĞA AYRILMALI

Ülkemizde tarımsal arazilerin kullanımı içinde hayvancılık için yani yem üretimi için kullanılan arazi miktarı az. Siz mısırı, yoncayı, kaba yemi kendiniz üretemez iseniz hayvanınızın besleme maliyeti yükselir zarar edersiniz.

Ülkemizde tarımsal arazilerin hayvancılık açısından kullanılan miktarı artırılmalı ve buralar sit alanı ilan edilmelidir.

MİLLİ SEFERBERLİK İLAN EDİLMELİ

Süt üreticisinin durumu ve korunması, hayvan sayımızın artırılması ve yeniden sayım yapılması, yerli damızlık hayvan üretimimiz, tarım arazilerinin korunması ve hayvancılık için kullanım miktarının artırılması, hayvan hastalıkları ile mücadele bütçesinin yükseltilmesi, çiftçimizin hem tarımsal üretim hem de hayvancılık açısından eğitilmesi, bilgilendirilmesi gibi gıdanın temeli olan bu süreçler için ülke olarak seferberlik ilan edip süre olarakta hedefleri belirleyip acilen yola çıkmalıyız. Yoksa tehlike kapıda…"

TARIMDANHABER