Trabzon'da imara açık olmayan tarım arazilerindeki talan sürüyor. İmar planı içinde yer almayan ve tarım arazi olarak kullanılan alanlarda başlayan inşaatlarla birlikte tarım ürünleri yok ediliyor. Fındık tarlaları ve tarım için kullanılan araziler yok edilerek yerlerine oldukça lüks villalar yapılıyor. Daha önceden Ortahisar ilçesine bağlı Subaşı, Dolaylı ve Uğurlu Mahallelerinde ortaya çıkan kaçak yapılaşmanın bir yenisi Kireçhane Mahallesi'nde çıktı. Yapılaşmayı yerinde inceleyen Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na aykırı hareket edildiğini belirterek yetkilileri göreve davet etti.

Kanuna göre tahribatı yapanların suçlu olduğunu belirten Pehlevan, “İlgililerin bir an önce bunu durdurması ve ardından eski durumuna döndürmesi gerekmektedir. Aksi hâlde onlar da suç işlemektedirler. Çünkü ortada bir kanun vardır ve burada kanun çiğnenmektedir. İlgililer de defalarca konuyu basın önünde anlatmamıza ve dilekçeyle başvurmamıza rağmen adım atılmamıştır.” dedi. Söz konusu alandaki tahribatla ilgili 23 Kasım 2017 tarihinde Ziraat Mühendisleri Odası olarak “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu” çerçevesinde Ortahisar Belediyesinden yazılı bilgi istediklerini ifade eden Pehlevan, “Buradaki yapılar neye göre yapılıyor? Ruhsatlıysa neye göre ruhsat verildi? Ruhsatsızsa gereğini yapın dedik. Ancak 2 ay 14 gündür bir cevap yazılmadı. Bu süreçte bize olumlu ya da olumsuz veya konuyla ilgili bilgi toplanıyor yanıtı gelmedi.” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odasının görev tanımında tarım arazilerinin korunması, olası hukuksuzlukların ve birilerine ayrıcalık tanınmasının önüne geçilmesi olduğunu ifade eden Pehlevan, şöyle devam etti: “Buradaki hukuksuzluk karşısında gereği yapılmazsa biz adalet önünde gereğini arayacağız. Bu yapıların neye göre yapıldığını bize anlatmaları gerekiyor. Bu durum böyle giderse tarım arazileri biter. İnsanın yaşaması her şeyden önemli olan gıdadır. İnşaat değil. Birilerine ayrıcalık tanınması ya da rant sağlanması için bu alanlar tahrip ediliyor. Burada yaşamımız tehlike altına atılıyor. Tarım Bakanı'mız 'Tarım topraklarımız, meralarımız bizim namusumuzdur.' diyor. Böyle bir dönemde böyle uygulamaların yapılmasının takdirini kamuoyuna bırakıyorum. Buraları korumazsak bunun geri dönüşü olmayacak. Dünyada 5 yaşına gelmeden 10,9 milyon çocuk açlıktan, susuzluktan ölüyor. Biz ne yapıyoruz? Tarım arazilerini tahrip ediyoruz. Kurumlarımız gayrimeşru işlerin önüne geçmelidir.”

TARIMDANHABER