Lisanslı depoculuğa mısırı da dahil edeceklerini kaydeden Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, bu kapsamda Polatlı çiftçisini mısır ekimi için davet etti. Proje kapsamında mısır depolarının bu hafta ihalesi yapılacak.

Sulu tarım arazilerine soğana alternatif olarak mısır ekmelerini planlaması hakkında bilgi veren Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, “Polatlı Ticaret Borsası iştirakli olan PTB depoculuk aracılığıyla karar alındı. Fiziki üniteler yapıldı, bu hafta ihalesi bitecek olan proje mısır için, 20 bin ton var olan silolara, ilave depo yapılacak" dedi.

ÇİFTÇİYE ÇAĞRIDA BULUNDU

Polatlı Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu, Polatlı çiftçisine alternatif ürün olarak mısır ekimi yapılması çağrısında bulundu. Polatlı üreticilerinin sulu tarım alanında alternatif ürün ekmek zorunda kaldığını belirten Toplu, “Polatlı çiftçimizin özellikle son yıllarda soğan ektiğini gözlemledik. Bu soğan ekimi, zaman zaman üreticiye büyük gelirler getiriyor. Polatlı çiftçisine nasıl katkı sağlarız, ikinci alternatif ürün nasıl çıkartırız? diye fikir alışverişleri yaptık. Hedefimiz, Polatlı üreticilerinin hayatını kolaylaştırmak, onlardan gelir elde etmek değil" dedi.

50 TON KAPASİTELİ KURUTMA TESİSİ KURULUYOR

Polatlı'ya 50 ton kurutma tesisi kuracaklarını kaydeden başkan Toplu “Önerdikleri gibi, damlama sistemi getirip traktörlere yuvarlayıp toplamak mümkün olduğunu bir sefer sulayıp tarlada toplayıp atmakta mümkün. Bu mısırın geliri, Polatlı'da sulu tarım yapan üreticiler için büyük kaynak olacağına inanılıyor. Polatlı'da Polatlı Ticaret Borsası ticaretinin öncü kurumu olması sebebiyle, Polatlı üreticisinin ürettiği alın terinin değerlendirildiğine inanıyoruz.

Polatlı üreticisi sulu tarım alanında alternatif ürün ekmek zorunda, bunda da son yıllardır soğan ektiğini görüyoruz. Bu soğan ekimi, zaman zaman üreticiye büyük gelirler getirdi. Ama zaman zaman büyük zararlara da uğratıyor tıpkı bu sene olduğu gibi. Polatlı çiftçisine nasıl katkı sağlarız, ikinci alternatif ürün nasıl çıkartırız yönetim olarak düşündük.

ÜRETİCİYE GARANTİ VERMEMİZ GEREKİYOR

Biliyorsunuz tane mısır Polatlı havzasında teşvikin altına alındı. Havza bazındaki teşvik kısmının altına alındı. Üreticinin ekmesi için, üreticiye bazı garantiler vermemiz lazım, önünü görmesi için. Polatlı Ticaret Borsası iştirakli olan PTB depoculuk aracılığıyla karar aldık. Fiziki ünitelerini yaptık, bu hafta ihalesini bitireceğiz. Mısırı koymak için 20 bin ton var olan silolarınıza, ilave depo yapacağız.

Mevcutlara da mısırı ayırabileceğimiz yer vardı ama saatte 50 ton kurutma yapabilecek kurutma tesisi kuruyoruz. Üreticimizin bundan hiçbir endişesi olmasın. Çünkü yüksek rutubet söz konusu olup, sağlıklı kurutma olmaması ve pahalı olduğu için üretici bundan kaçınıyor. Konya ovası 1800 küsur mısır alıyorlar. Üreticinin bunun hesabını çok iyi yapması lazım. 1800 kilo mısır alıyorsun, 850-900 lira mısır satıyorsun desteğiyle beraber. Bu çok ciddi bir gelir. Neden soğanı çürütsün, ona mahkûm kalsın?

ÜRETİCİLERİMİZ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA MISIRLARINI EKEBİLİRLER

Mısır satış işlemlerini de başlatacağız. Lisanslı depoya da mısırı alacağız. Kurutmayı yapıyoruz, depoyu yapıyoruz, forvet satış alanında mısır alım satımını gerçekleştiriyoruz, lisanslı depoya mısır alıyoruz. Üreticilerimiz gönül rahatlığı içerisinde, sulu tarım arazilerine soğana alternatif olarak mısır ekmelerini öneriyoruz.

Biz yakın zamanda el broşürleri de yaptırıp, bütün muhtarlarımıza bu ay içerisinde yazı göndereceğiz. Çok araştırdık; Damlama sistemi getirip, traktörlere yuvarlayıp toplamak mümkün olduğu gibi bir sefer sulayıp tarlada toplayıp atmakta mümkün. Bu mısırın geliri, Polatlı da sulu tarım yapan üreticiler için büyük kaynak olacağına inanıyorum. Üreticimizin menfaatine bir haber olduğu için, ekim zamanı da çok daralması üzerine üreticimizin bir hafta on gün içerisinde ciddi bilgilendirmemiz lazım.

HER KÖYDE BİR TANESİ EKSE...

Her köyde bir tanesi ekse, onun gelirine bir baksa uygulamaya geçer. Millet olarak, Hasan soğan ekti çok para kazandı, bende ekeyim. Ne gübresi attı üre gübresi attı bende atayım dediği ve bu mantıkla hareket edildiği için, seneye satışta ciddi anlamda artış olacağını düşünüyorum.

Polatlı milli gelirde biraz daha pay alsın, Polatlı'nın ekonomisi güçlensin. Sanayi şehriyiz aynı zamanda ama organize sanayide çalışanların parası Polatlı da kalmıyor. En azından çalışanların parası geliyor, esnafa kalıyor. Katma değer İstanbul'a gidiyor.

Bana derseniz Polatlı sanayi şehridir en büyük geliri nedir? Tarım ve tarıma dayalı ürünleridir. Tarımda kaliteyi, verimliliği arttırıp değeriyle satacağız. Polatlı'daki üreticimiz, üretici kazandıkça tüccarımız sanayicimiz hepsi kazanacak. Her isteyen mısırını kurutup, kamyonunu alıp gidebilecek, dilerse dökecek. Ayrıca nakliye maliyeti olmaksınız hiç uğraşmayacak lisanslı depoya aktar diyecek.

Ayçiçeği ekiyor vatandaş. Çitlenecek çekirdek çok ekiyorlar. Naylonların üzerine ser, kurut bekle, saatte elli ton. Hayatı kolaylaştıralım onların adına. Hizmet bedeli; doğalgazı oraya çekeceğiz minimum olacak. Öncelikli hedefimiz, bir gelir elde etmek olmadığını tüm samimiyetimizle söylüyoruz. Orada yakılacak gaz ve istihdam eden insanın gelirini giderini karşılayacak şekilde söyleyeceğiz. Siz yirmi ton mısır getiriyorsunuz yirmisi rutubetli, düşürmeniz gereken rutubet on dört, yüzde 6 fire verir. Benim cebime giren bir şey değil. İsterse alacak mısırın öbür taraftan alıp gidecek.

ÇİFTÇİYE CİDDİ BİR KÜLFET GETİRMEYECEK

Kurutma maliyeti verirseniz minimum, memurdaki yatırımı finansa etmek, memurdaki finansmanı kaç senede çıkarırız mantığı söz konusu değil. Kurutma maiyet, kurutmanın başında duracak eleman ve doğalgaz masrafı. Çiftçiye ciddi bir külfet getirmeyecek. Malını kurutacak, çiftçi çok rahat satacak.

Bizim köylümüzün mısırını alın terini çok iyi değerlendirirler. Devletin alırım kredisi de var, havza bazında teşhir devlete açtığı sekiz yüz lira. Tüccar fiyat olarak üzerine çıkacaktır. Soğanda yaşandığı gibi mağduriyetler olmayacaktır.

Tamamen üreticiye dönük bir teşviktir. Borsayı tüccarlar kulübü gibi görenler var. Hâlbuki aksine personel üyelerimizin arasındaki eleştiride; üreticinin, köylünün temsilcisi. Biz hem tüccarımızın temsilcisiyiz hem de üreticimizin. Bunlardan biri olmasa, borsa olmaz.

Çok üretecekler, çok alıcı getireceğiz, hacmini yükselteceğiz, elektronik ürün senedine başladık. Mısırı üretti zaman nasıl kurutacağım nereye koyacağım derdi olmayacak. Gerekirse elindeki elektronik ürün senedini alıp bankaya rehin göstererek yüzde beş faiz avantajından yararlanacak. Fiyatı uygun görüyorsa satabilecek. Üreticinin önü açılacak, rahatlatacak" dedi.

Kaynak: Aysun Yılmaz Benli / polatliayrinti.com