Türkiye'deki 14 Şeker Fabrikası'nın satışa çıkarılması ile Nişasta Bazlı Şeker tehlikesinin gündeme getirmesinin ardından gazetemize konuşan Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulisi Ada NBŞ'nin kanser ve alzhemier gibi birçok hastalığa neden olduğunu söyledi

Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi ile gündemin ilk sırasına ise Nişasta Bazlı Şeker'in ölümcül zararları ve geleceği tehdit eden yönleri ortaya çıktı. Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği(PANKOBİRLİK) verilerinden ise NBŞ'nin zararları detaylı bir şekilde anlatılarak, şeker pancarından yapılan şekerlerin doğru kullanıldığında insan sağlığına zarar vermediğine dikkat çekildi.

NBŞ ÖLDÜRÜYOR

NBŞ hakkında önemli bilgiler verdikten sonra gelecekti zararlarını analiz eden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mehmet Hulisi Ada, Nişasta bazlı sıvı şekerlerin bilinen adıyla 'Mısır Şurubu' olduğunu söyledi. Mısır şurubunun mısır nişastasının kimyasal işlemden geçirilmesiyle elde edildiğini söyleyen Başkan Ada, “Nişasta parçalanarak glikoza, ardından fruktoza dönüştürülüyor. Bazı ürün paketlerinde mısır şurubuna “nişasta bazlı sıvı şeker” adı veriliyor; kısaca “NBSŞ” dendiği de oluyor. Mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı ama daha ucuz ve taşınması daha kolay. Bu da gıda üreticileri için daha düşük maliyet ve daha yüksek kâr anlamına geliyor. Mısır şurubunun içinde yüzde 90'lara varan fruktoz (meyve şekeri) bulunur. Şeker pancarından elde edilen sakkaroz (çay şekeri) yarı yarıya fruktoz ve glikoz içerir. Sakkaroz: 100 birim, glikoz 74 birim, fruktoz 173 birim tatlılığa sahip” dedi.

YAPIMINDA CIVA KULLANILIYOR

Mısır şurubunu diğer şekerlerden daha korkunç hale getiren maddenin içindeki fruktozun yüzde 80 gibi yüksek bir oran olduğu bilgisini veren Ada, insan sağlığındaki zararları anlattı. Fruktozun ilk bakışta sanki bu bir avantajmış gibi göründüğünü fakat durumun tam tersi olduğunu dile getiren Başkan Ada, “Tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşen de fruktoz. Fazla fruktoz tüketiminin hayvanlar üzerindeki araştırmalarda diyabet, koroner kalp hastalığı, karaciğer yağlanması, hipertansiyon ve kansere yol açtığına dair sonuçlar bulunuyor. Mısır şurubunun yapımında/üretim aşamasında Civa kullanıldığı için ürün içerisinde civada kaldığı bilindiği için civa yemiş oluyoruz. Civanın beyin fonksiyonlarına zararı(alzhemier) olmaktadır” diye konuştu.

NBŞ TÜM GIDALARDA KULLANILABİLİYOR

NBŞ'li ürünlerden oldukça uzak durulması uyarısını yapan Ada, “Paketlenmiş tüm şekerli hazır gıdalar, meyve suları ve pastane ürünleri, gazlı ve meyveli içecekler, çikolata, kek, şekerleme, reçel, marmelat ve jöle ürünlerinde bu madde bulunuyor” dedi. Başkan Ada Bunların yanı sıra pastane vitrinlerindeki göz alıcı tatlılarda da mısır şurubu kullanıldığına dikkat çekti.

AVRUPA'DA EN ÇOK BİZ KULLANIYORUZ

NBŞ'nin Avrupa ülkelerinde kullanma oranlarını veren Başkan Ada, oldukça çelişkili bir durumu da ortaya çıkardı. Avrupa Birliği ülkelerinde nişasta bazlı şeker için ortalama yüzde 2'lik kota bulunduğu bilgisini veren Ada, Türkiye ise bu oranın yüzde 15 gibi büyük bir oranda olduğunu dile getirdi. AB'de bazı ülkelerde kullanılan NBŞ oranlarını söyleyen Ada, “ Fransa'da bu oran yüzde 0.42, Almanya'da ise yüzde 0.89'dur. Türkiye'de ise 2001 yılında çıkarılan Seker Yasası ile nişasta bazlı şeker kotası yüzde 10 olarak belirlenmiş̧ ve Bakanlar kuruluna bu miktarı yüzde 50 artırma ve azaltma yetkisi verilmiştir. Bakanlar Kurulu da bu yetkiye dayanarak nişasta bazlı şeker kotasını derhal yüzde 50 artırarak yüzde 15'e çıkarmıştır. Bir taraftan, tarımsal alanlarımızın da oldukça uygun olduğu ve yeterli fabrikanın bulunduğu şeker pancarından şeker üretiminin kısıtlanması, diğer taraftan dışarıdan güvenirliği tam olarak tespit edilmeden ithal edilen nişasta bazlı şeker kotasının artırılması oldukça manidardır. Her konuda gelişmiş̧ ülkelerden rakamlar vererek durumu değerlendiren yetkililerimizin neden böyle bir karar aldıkları merak konusudur” dedi.

ÜRÜN ETİKETLERİNİ DİKKATLİ OKUYUN

NBŞ oranlarının halen Türkiye'de artırılmasının istendiğini söyleyen Ada bu kotanın kesinlikle artırılmaması uyarılarında bulundu. Oran artırımının yapılmaması için yasal düzenleme gerektiğini hatırlatan Ada, “Şeker Kurumu vatandaşların sağlığı için mısır şurubu kotasını yüzde 1'e indirmelidir Mutlaka şeker tüketmek isteyenlere halis bal ve köy pekmezi kullanmalarını, kuru ve yaş meyve tüketmelerini öneriyoruz. Çocuklarınızın yediği birçok üründe ve günde defalarca içmesine izin verdiğiniz içeceklerde nişasta bazlı şeker olabilir. Paketlerin, kutuların üstünü iyi okuyun ve varsa mutlaka tüketmesine engel olun” uyarılarında bulundu.

NBŞ PATRONU CARGILL

PANKOBİRLİK'in yaptığı bir araştırmaya göre yüksek NBŞ kotasından dolayı, Cargill'in Türkiye'de müthiş bir kâr elde ettiği ortaya çıktı. Türkiye'de kotalı üretim yapan 5 NBŞ firması bulunurken, bu 5 şirketin 3'ünü Cargill kontrol altında tutuyor. Dolayısıyla Cargill, ülke kotalı NBŞ üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını elinde bulunduruyor. Türkiye'de NBŞ üretimi yapan Cargill şirketinin kurucuları ise İsrailli olması dikkat çekiyor.

TARIMDANHABER