Hürriyet gazetesinden Murat Yılmaz'ın haberine göre, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü belirten Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, belediyelerde denetim için veteriner hekim sayısının yeterli olmadığını savundu. Ankara'da 30 bin büyükbaş, 200 bin de küçükbaş kurbanlık kesileceğini tahmin ettiklerini belirten Gözet şöyle konuştu:

“Kurbanlık hayvan satışları çoğunlukla belediyelere bağlı kurbanlık satış yerlerinde yapılıyor. Yerel yönetimler tarafından denetimlerle hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından riskler önlenebilir. Veteriner hekim istihdamı, özellikle dış ilçe belediyelerde yok denecek düzeyde. Çünkü bir yük getiriyor gibi görülüyor. Küçük ilçelerin çoğunda veteriner hekim kadrosu var ama istihdam yok. Ankara'da tahmin ediyorum Büyükşehir'de toplam veteriner sayısı 13 kişiyi geçmez. Bu kadar büyük bir organizasyonda da sürecin kontrol edilmesi için bu rakamlar yeterli değil.

YETERLİ DENETİM YAPILAMIYOR

Belediyeler, yeterli sayıda veteriner hekim istihdam etmedikleri için istenilen düzeyde kontrol ve denetim yapamamakta. Belediyeler bu asli görevlerini yerine getirebilmeleri için yeterli sayıda veteriner hekim istihdam etmek zorunda. Kurban konseyinin kararına baktığınızda belediyeler veteriner hekim odalarıyla işbirliğinde olmalıdır diyor. Et ve Süt Kurumu ve THK gibi kurumlar bizden bu dönemde veteriner hekim talep ediyorlar. Belediyeler buna çözüm bulup eğer istihdam yapamıyorlarsa 3 veya 4 gün odalardan hizmet satın alabilirler.

TEDBİR ALINMAZSA SIKINTI DOĞAR

Oraya gelen hayvanların sağlıklı olup olmadığı çok önemli. Çıktığı yerde kontrol var ama burada da olmalı. Kurban dolayısıyla büyük bir piyasa oluşuyor. Ağırlık olarak dişi hayvanlar da kesiliyor. Gebe olan hayvanların dinen kesimi yasak, bilimsel olarak da zaten 3 - 6 aylıktan sonra gebe hayvan kesilmez. Bunu tespit edecek kişi veteriner hekimdir. Kurban pazarlarına baktığınız zaman belediyelerin girişlerde ve kesimlerde muayene edecek alt yapıları yok. Yerel yönetimler biraz daha bu konuya önem vermeli. En önemlisi de kesim konusu. Kurban bayramında ülkenin et tüketiminin yüzde 30'u bir iki gün içerisinde kesiliyor. Kesimden önce hayvan muayenesi kesimden sonrada et muayenesinin yapılması lazım. Sistematik bir tablo var. Ankara'da 30 bin büyükbaş, 200 bin civarında da küçükbaş kurbanlık hayvanın kesileceğini tahmin ediyoruz."

TARIMDAN HABER