Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, et fiyatlarında ciddi artış olduğuna dikkat çekerek, ithal hayvan konusunda hükümetin geç kaldığını belirtti. Ünlü, “Et fiyatları yüzde 30 arttı. İthal hayvana 6 ay önce izin verilseydi et darlığı olmazdı ve fiyatlar bu kadar uçmazdı.” dedi.

Et fiyatlarının Ramazan ayından bu yana artış içinde olduğunu belirten Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, et fiyatlarının yüzde 30 arttığını söyledi. Karkas etin 22 lira, kemiksiz etin kilosunun ise 27 lira olduğunu belirten Ünlü, marketlerde kıyma ve dana parçanın kilosunun 35 liradansatıldığını dile getirdi. Bonfilenin 55 liraya kadar çıktığını aktaran Ünlü, kuzu etinde de artış yaşandığını ifade ederek, kuzu budun 30 liradan ve kuzu pirzolanın ise 43 liradan satışa sunulduğunu kaydetti. Kesimlik hayvan sıkıntısı nedeniyle et fiyatının arttığını belirten Ünlü, “Besilik hayvan yok. Besilik hayvanın gelmesi gerekiyor. Kesilecek hayvan olmayınca da ette her gün zam geliyor” diye konuştu.

STOKÇU İDDİALARINI YALANLADI!

Et stokçularının fiyatları artırdığına dair iddialara ilişkin olarak Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, etin zamlandığı için stokta kimsenin et saklamayacağını söyledi. Kayseri’de et stoku yapan firmaların olmadığını belirten Ünlü, ithal hayvan getirilmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi. İthal hayvan getirecek olan firmalara sunulan şartların ağır olduğuna da dikkat çeken Ünlü, “İthal hayvan getirilmesinde karantina şartı aranıyor. 100 gün karantina da kalınması isteniyor. Ayrıca kapasitesi kadar hayvan getirilmesi talep ediliyor ve besicilerin ahırlarının 1 kilometre olması isteniyor. Bu şartlar ağır olunca ithal hayvan getirilemiyor” diye konuştu.

GÜNEY AMERKİ’DAN GETİRİLSİN

Yurt dışında et fiyatlarının ucuz olduğunu belirten Ünlü, Güney Amerika ülkelerinde 4 dolara kemiksiz et satıldığını dile getirdi. Ünlü, “Yurt dışında konuştuğumda etin kilosunun 4.2 avro olduğunu söylüyorlar. Vergisiyle birlikte burada 12-15 liradan satışa sunulur. Güney Amerika’da ise kemiksiz etin kilosu 4 dolar civarında. Canlı hayvan konusunda çok geç kalındı. 6 ay önceden canlı hayvan getirilseydi bu kadar ete zam gelmezdi” dedi.