Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, son 15 yıllık dönemde üretimi karlı olmaktan çıktığı için çiftçinin yaklaşık 26 milyon dönüm tarım arazisini ekmekten vazgeçtiğini belirterek, ekim alanı daralan ürünler hakkında çarpıcı rakamlar verdi.

“Son çeyrek yüzyılda yeşil mercimek ekim alanımız yüzde 94, kırmızı mercimek yüzde 71, tütün yüzde 69, nohut yüzde 60, soya yüzde 50, kuru fasulye yüzde 48, şeker pancarı yüzde 29, pamuk yüzde 28, patates yüzde 25, buğday ve arpa yüzde 18, ayçiçeği ekim alanı ise yüzde 4 daralmıştır" diye konuşan Göngör, “Üretim eksikliği nedeniyle ithalat da giderek artmaktadır. Bitkisel üretimde özellikle buğday, mısır ve kırmızı mercimek ithalatı dikkat çekicidir" dedi.

Güngör, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'nın 45. Dönem Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

BUĞDAY İTHALATI 14 YILDA 4 KAT ARTTI

“2002 yılında 1.1 milyon ton buğday ithal edilirken, bugün 4.3 milyon ton ithal edilmektedir. 14 yılda dışarıdan alınan buğday miktarı 4 kat, ödenen bedel ise 7 kat artarak 150 milyon dolardan 1.1 milyar dolara çıkmıştır.

MISIR İTHALATI HIZ KESMEDİ

Mısır üretimimiz artmasına karşın ithalat da hız kesmemiştir. 2002 yılında 1 milyon 179 bin ton mısır ithal edilirken, bugün 1 milyon 487 bin ton mısır yurtdışından alınmaktadır. Sadece 2015 yılında mısır ithalatı için 344 milyon dolar ödenmiştir.

İHRACAT ŞAMPİYONLUĞUNDAN İTHALATÇI SINIFINA GEÇTİK

Türkiye 1990`larda ihracat şampiyonu olduğu baklagillerde artık ithalatçıdır. Kırmızı mercimekte 2002 yılında 13 bin ton olan ithalat miktarı, 20 kat artarak bugün 280 bin tona ulaşmıştır.

Hayvancılıkta yaşanan gerileme sonucu ülkemiz canlı hayvan, kurbanlık, karkas et ve samanda bile ithalatçı bir ülke haline gelmiştir.

İTHALATA RAĞMEN FİYATLAR YÜKSELDİ

Et fiyatlarını düşürmek ve istikrar sağlamak gerekçesiyle 2010 yılında başlatılan canlı hayvan ve et ithalatı halen sürmektedir. Hatırlayın 2010 yılında kıymanın fiyatı 18 TL idi. Peki 5 yıllık ithalatın sonucunda kıymanın fiyatı düştü mü? Hayır. Bugün kıyma 40 TL`ye satılıyor. Oysa 2010 ile 2015 arasında 1,5 milyon büyükbaş, 2,3 milyon küçükbaş hayvan ve 212 bin ton et ithal edildi, karşılığında 3,8 milyar dolar ödendi ama sorun çözülemedi.

Her ithalat sonrası et fiyatları daha da yükseldi. Bilimin, tekniğin gerekleri yerine getirilmeden, niyetiniz ne kadar iyi olursa olsun, kasapla, besiciyle el sıkışarak fiyatları kontrol altına alamazsınız. Ziraat Mühendisleri Odası`nın başından beri söylediği gibi canlı hayvan ve et ithalatına dayalı bir politika ile piyasa fiyatlarını sabit tutmanın imkansız olduğu ve hayvancılığımızın zarar gördüğü artık ortaya çıkmıştır.

YEM BİTKİLERİ EKİM ALANLARI GENİŞLETİLMELİ

Kişi başına tüketilen kırmızı et ve toplam et miktarımız pek çok ülkenin oldukça gerisinde iken et fiyatlarının son derece yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biri kaba yem açığımız ve bunu telafi edecek yeterli gayretin ve desteğin gösterilmemesidir.

Ziraat Mühendisleri Odası`nın yıllardır her platformda dile getirdiği gibi, et fiyatlarında gerçekten istikrar sağlanmak isteniyorsa ithalata derhal son verilmeli, küçük ve orta ölçekli hayvancılık işletmeleri ile küçükbaş ve süt hayvancılığı teşvik edilmeli, üretici örgütlülüğü güçlendirilmeli, meralarımız korunmalı ve ıslah edilmeli, yem bitkileri ekim alanları genişletilmelidir.

TARIMSAL DESTEĞİN 4.5 KATI İTHALATA GİTTİ

Sayın konuklar, son 12 yılda tarıma verilen destek miktarı 70 milyar TL iken, tarım ve gıda ithalatına 320 milyar TL (137 milyar $) harcanmıştır. Dünyada tarım desteğinin 4,5 katını ithalata savuran başka ülke yoktur.

Değerli meslektaşlarım, yaşanan olumsuzluklar sonucunda kırsalda yoksulluk giderek artarken, topraktan geçimini sağlayamayan çiftçi de tarımdan kopmakta ve kentlere göç etmektedir. Üretimde yaşanan sorunlarda tarım nüfusumuzun azalmasının önemli payı bulunmaktadır. 2000 yılında tarım istihdamı 7.8 milyon kişi iken, 2015`te bu rakam 5.8 milyona düşmüştür. Yani 2 milyon çiftçi tarımdan kopmuştur. 2000 yılında tarımın istihdamdaki payı yüzde 36 iken 2015 yılında bu rakam yüzde 21,5'e inmiştir."