Antalya Ticaret Borsası nın 26'ıncı Meclisi Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında toplandı. Sektörel değerlendirilmelerin yapıldığı Meclis'te yönetimin bir aylık çalışması hakkında bilgi verildi. Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Meclis'te gündeme ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ramazan ayının bereketini Serik, Elmalı, Korkuteli ve Zeytinpark'ta düzenledikleri geleneksel iftar sofralarında paylaştıklarını belirten Ali Çandır, "Soframıza katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi. Çandır, büyük bir azim ve kararlılık göstererek tekrar süper lige yükselen Antalyaspor'a ve süper lige yaklaşan Alanyaspor'a başarılar diledi.

BUĞDAY ALIM FİYATI GEÇ AÇIKLANDI

Geçtiğimiz ay "Antalya buğdayını arıyor" projesi kapsamında buğday hasadını yaptıklarını belirten Çandır, proje ile hastalık, zararlılar, verim ve kalite açısından bölgeye en uygun buğday çeşidinin belirleneceğini belirtti. Buğday müdahale alım fiyatıyla ilgili de konuşan Çandır, "Müdahale alım fiyatlarının geç açıklanmasının piyasada durgunluk ve olumsuzluk oluşturduğunu, batı bölgelerinde üretim ve bu işin ticaretini yapanların göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

TURİZMDEKİ DÜŞÜŞ GIDA VE TARIMI VURDU

Turizmde yaşanan durgunluğun ve turist sayısındaki yüzde 10 luk daralmanın tarım ve gıda sektörünü etkilediğini belirten Ali Çandır, "2. 4. ve 7. Meslek Komitesi üyelerinin ortak problemi turizm sektörüne girdi sağlayan şirketlerin yabancı turist sayısındaki azalmaya bağlı olarak yaşadıkları durgunluktur. Turizmdeki bu durgunluk, gerek Avrupa pazarındaki daralma gerekse Rusya daki ekonomik krizlerle yakından ilgilidir" dedi. Türkiye nin en önemli pazarı Rusya da ilk 6 aylık dönemde düşüş oranının yüzde 30'a kadar yükseldiğine dikkat çeken Çandır, şunları kaydetti:

"Turizmdeki bu düşüş doğrudan ya da dolaylı olarak gıda sektörünü etkilemiştir. Yapılan araştırmalara göre, turizm geliri yüzde 10 artınca tarım sektörü üretimi yüzde 3 artıyor, gıda ve içecek üretimi ise yüzde 1,1 artış gösteriyor, ekonomide ise yüzde 2,5 lik bir canlanma yaşanıyor. Düşüşe geçen turizm rakamlarıyla birlikte gıda sektörü ve turizmle bağlantılı diğer sektörlerde ciddi bir daralmanın içine girmiştir. Türkiye de turizm sektörü gıda ve içecek sektöründen yılda 4-5 milyar dolarlık, tarım ve hayvancılık sektöründen ise 2 milyar dolarlık alım yapıyor. Bu rakamların büyük bölümü ise yatakların yüzde 45'inin bulunduğu Antalya da kaydediliyor. Dolayısıyla turizmdeki düşüşten en fazla Antalya'nın gıda tedarikçileri etkilenmektedir"

İSTİHDAM DA OLUMSUZ ETKİLENDİ!

Yaşanan sıkıntının otellere gıda tedariki sağlayan üyelerin istihdamını da olumsuz etkilediğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, "Meslek komitesi üyelerimiz ile yaptığımız görüşmelerde, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, lokum, şekerleme, tahin, yaş meyve ve sebze gibi otellere gıda tedariki sağlayan üyelerimizin satışlarında önemli oranlarda düşüş yaşandığını, otellerden sipariş alamadıklarını belirten üyelerimiz, küçülmeye gittiklerini üzülerek ifade ediyor. Bu durum istihdamı da olumsuz etkilemektedir. Turizmin ilimiz istihdamındaki oranının yüzde 21 olduğu göz önüne alındığında, otellere tedarik sağlayan gıda firmalarındaki istihdam kayıpları da Antalya ekonomisini zora sokacaktır." değerlendirmesinde bulundu.