ÖZEL HABER

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan Aydoğan, “Gıda mühendisinin alınması, 2014 ve 2015 rakamlarına baktım, aradaki fark 60 civarında falan, 60 gıda mühendisi alınmış. Aslıda, bu, şunu gösteriyor tabii ki: Ya Türkiye'de gıda alanında çok önemli, ciddi bir gelişme yok, gıda mühendisine ihtiyaç yok Bakanlıkta yani denetim yapılacak alanlar çok geniş değil, o anlamda fazla eleman alımına ihtiyaç duyulmuyor ya da böyle bir gelişme var ama denetimler iyi yapılmıyor. O nedenle, teknik eleman alınmaya ihtiyaç görülmüyor" dedi.

GIDA ŞİRKETLERİ ZORDA

Uzun süre özel sektörde çalıştığını söyleyen Aydoğan, “Devlet sektöründe kısmen de olsa bir denetim var fakat özel sektörde son dönemdeki gıda alanındaki gelişmelerin son derece sıkıntılı olduğunu söyleyebilirim. Unilever-İş'te çalıştım uzun yıllar. Biliyorsunuz, uluslararası bir sermaye. Bursa-Yenişehir tesislerinde -Sayın Bakan gibi ben de Bursalıyım- Fidan salça ve konserve fabrikası vardı, ortalama yılda 1.000 işçinin çalıştığı bir yerdi. Sonra, tabii ki, hem Türkiye'deki girdilerin fazla oluşu, ortaya çıkan ürünlerin uluslararası alanda rekabet gücünün olmaması nedeniyle kârlı bir sektör olmadığı için koskoca fabrikayı Unilever-İş kapattı, Koç'a sattı. Koç, daha sonra, Tat Konserve olarak burayı çalıştırmaya çalıştı. Uzun yıllar da Tat Konserve, yedi sekiz yıl faaliyet gösterdi. O da aynı nedenlerle kapatmak durumunda kaldı" ifadeleri kullandı.

KAMULAŞTIRMA PARALARI 5-10 KİŞİYE

Hasankeyf'e yapılacak baraj nedeniyle 952 tane köyün ortadan kaldırıldığını hatırlatan Aydoğan, “Toprakların da doğu ve güneydoğuda belli insanların elinde olduğunu düşünürsek bu kamulaştırma sırasında bedeller 5-10 kişiye ödeniyor, onun dışındaki köylerdeki insanlar maalesef ekonomik sıkıntılardan dolayı köylerinden, evlerinden, yerlerinden oluyorlar ve metropollere böyle ucuz işçilik anlamında bir göç de başlamış oluyor. Bu GAP'la ilgili tedbirler, önlemler bir süre sonra alınmazsa GAP'ın da bölgeye, bölge insanına sunacağı çok fazla bir şey olmayacak diyorum" dedi.