Pusula Haber'in haberine göre, Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik, 2017 yılına güçlü bir başlangıç yapan Türkiye'nin, hükümetin aldığı tedbirlerle birlikte yılın ilk üç çeyreğinde yüzde 7 büyüme başarısı göstermesinden dolayı, 2017 yılının yüksek bir büyüme oranıyla kapatacağını söyledi.

2017 YILI EKONOMİK AÇIDAN BÜYÜME YILI OLDU

2016'daki hain darbe girişimi, emperyalist baskılar ve bölgesindeki karışıklıklara rağmen, Türk ekonomisi üçüncü çeyrekteki daralmanın etkisiyle 2016 yılını yüzde 2,9 sevisinde büyüme ile kapattığını hatırlatan Başkan Çevik, “2017 yılına güçlü bir başlangıç yapan Türkiye'nin, hükümetimizin aldığı tedbirlerle birlikte yılın ilk üç çeyreğİnde yüzde 7 büyüme başarısı göstermesi, 2017 yılını yüksek bir büyüme oranıyla kapatacağımızı göstermektedir.

2017 yılında 1 milyon 355 bin insanına ilave istihdam sağlayan Türk ekonomisi, her yıl 1 milyon insana iş sağlamak için büyüme hedeflerini yüzde 5'lerin üzerinde gerçekleştirecek tedbirleri almaktadır, almalıdır. Kredi Garanti Fonu yatırıma ve istihdama yönelik olarak devreye girmelidir. Önümüzdeki süreçte Türk özel sektörü ve özellikle Anadolu sermayesi finansmana ucuz maliyetle ulaşabilmelidir. Faizlerin düşürülmesi Türk özel sektörünün rekabet gücünü artıracak, bu durumda ihracatımıza ve istihdam artışına olumlu katkı yapacaktır. Bununla birlikte Merkez Bankası'nın 2018 yılı için öngördüğü tek haneli enflasyon hedefinin tutturulması için bazı yapısal kararlar alınmalıdır" dedi.

İTHALATTA GÜMRÜK VERGİLERİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR

Türkiye'nin tahıl ambarı olan Konya'nın 2017 yılında tarımsal rekolte açısından verimli bir yıl yaşadığını vurgulayan Başkan Çevik, “2017 yılı tarımsal açıdan da rekolte açısından verimli geçmiştir. Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2017 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3.3 artarak 37 milyon ton, sebze üretimi geçen seneye göre yüzde 2 artarak 31 milyon ton, meyveler ise yüzde 10 artarak 21 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Bunun neticesinde 2017 yılında bir önceki yılın aynı dönemlerine göre; ilk çeyrekte yüzde 3.1, ikinci çeyrekte yüzde 4.8 büyüyen tarım sektörü, TÜİK tarafından açıklanan üçüncü çeyrek verilerine göre yüzde 2.8 büyüme göstermiştir. Böylece 2017 yılı ilk 9 aylık verilere göre yüzde 3.3 büyüme gösteren tarım sektörü, Türkiye'nin toplam büyümesine yine katkı sağlamış oldu.

Tarımsal Gayrisafi Hasılamız ise 2017 ilk 9 aylık dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 137 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılında devlet tarafından 12.8 milyar lira ile desteklenen sektörün son 14 yıldaki büyüme trendinde, özelikle tarımsal alt yapının güçlendirilmesine yönelik yatırımlar, üretim kapasitesi ve teknoloji kullanımındaki gelişmelerin etkili olduğunu görülmüştür. Sektördeki yapısal sorunların çözümü, üretici gelirlerinin yükseltilmesi ve lisanslı depoculuğu geliştirilmesine yönelik uygulamalar hayata geçirilmiştir. Gıda enflasyonu gerekçesiyle Haziran'da yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile canlı hayvan ve karkas etin yanı sıra buğday, arpa, mısır gibi hububat ürünlerinin ithalatında gümrük vergileri düşürülmüştür. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve kapsamının genişletilmesi konusunda tarım sektörünün de Gümrük Birliği kapsamına alınması öngörülürken Avrupa ile yaşanan gerilim sonucu güncelleme 2018 yılına kalmıştır" diye konuştu.

KIŞ VE İLKBAHAR YAĞIŞLARI TARIMSAL AÇIDAN VERİMLİ OLMUŞTUR

“Konya'da 2016/17 yılı hububat ekim döneminin başladığı Eylül ayından 30 Kasım'a kadar yağış almadan geçmiş olup kıraç alanlarda, toprak işleme ve ekim açısından tav yakalanamamıştır" diyen Başkan Çevik, “Sulu alanlarda ekim normal seyrinde devam etmiştir. Sonbahar yağışlarının azlığı özellikle buğday ekiliş alanlarını azaltmış, geç sonbahar ve olumlu geçen kıştan sonra erken ilkbaharda arpa ekimini çoğaltmıştır.

Her ne kadar sonbahar olumsuz geçse de kış ve ilkbahar yağışlarının miktar ve dağılımı tarımsal açıdan oldukça verimli geçmiştir. 2017 yılında birim alandan alınan ürün uzun yıllar ortalamasına göre daha iyi bir önceki yıla göre kıraç alanlarda yüzde 50 verim artışı sağlanmıştır. Buğday ekim alanları azalmış, verim bir önceki yıla göre kıraç alanlarda yüzde 50, sulu alanlarda yüzde 10 artış sağlamıştır. Arpa ve çavdar ekim alanlarında ciddi bir artış vardır. Mısır, ayçiçeği, şekerpancarı ekim alanlarında gözle görülür bir artış sağlanmış, ekim alanları ile birlikte verim ve kalite hatta bekleneninin üzerinde bir fiyat oluşmuştur" şeklinde konuştu.

2018'DE YATIRIMLAR VE İHRACAT HIZ KAZANACAK

2018 yılında, Türkiye'nin de yer aldığı bölgedeki jeopolitik belirsizliklerin azalması ekonomiyi geliştireceği öngörüsünde bulunan Başkan Çevik, “2018'de yatırımlar ve ihracat hız kazanacak. Devletimiz iş dünyasına 'biz sizin arkanızdayız' demiştir. Biz de 2018 yılını, 2017'den ders alınmış bir yıl olarak görecek, tedbiri elden bırakmadan birlik ve beraberlik içerisinde daha çok çalışıp, daha çok üretip, yeni pazarlarla birlikte daha çok satacağız" dedi.

TARIMDAN HABER