TC. Devleti vatandaşının sağlığı için aldığı kararlarla dünyanın en hassas devletidir. Tavukçulukla ilgisi olmayan kişiler medyada, yanlış bilgilerle reyting yapmaya devam etmektedir.

Köy tavuğu tüketin köy yumurtası tüketin deyip insanların bu kadar köy tavuğunu ve yumurtasını bulmalarının mümkün olmayacağını çok iyi bildiği halde önermektedir.

Kaldı ki köylülerin çok büyük kısmı tavuk yetiştirme zahmetinde olmadan etini ve yumurtasını marketlerden almaktadır. İnsanların yeni bir kandırılma yolunu da organik yumurta gibi 3 katı fiyatla satılan yumurta kabuğu açık kahverenginde olan tavuk ırkı yumurtalarını aldırarak yapmaktadır.

Besleyici değeri köyde yetişen tavuklarla aynı olan etlik piliçlerin üretimi tamamen kontrollü yem maddelerinden ve laboratuvarlar da besin madde ve toksik analizleri yapıldıktan sonra formüle edilmektedir. Etlik piliç üreten firmalar çok büyük finanslar kullanarak üretim yaptıkları için tavukları hastalandırabilecek en küçük riskleri bile göze alamazlar.

Ülkemizde Avrupa Birliği uyum süreciyle ilgili yasaların uygulanmaya başlamasıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son derece modern elektronik cihazlarla periyodik olarak bütün tavukçuluk işletmelerden kan numuneleri alıp herhangi bir zamansız ve reçetesiz antibiyotik kullanılmasıyla ilgili Bakanlığın İl kontrol laboratuvarlarında analizler yapılarak değerlendirmektedir.

Kurala uymayan işletmelere kapatılmaya kadar cezalar uygulanmaktadır. Bu söylediklerim hem yumurta tavukları hem de etlik piliçler için geçerlidir. Ülkemizde entegre tavuk işletmeleri kesim kalitesi ve pazara sunumdaki sağlık ve tüketiciye ulaşana kadarki süreçte dünyada ki işletmelerle rekabet edecek şartlara uygundur ve Uluslararası kalite standartları belgeleri vardır.

Yumurta üretimlerimizde bakanlığın kontrolü altındadır. Her yumurta üzerinde üretildiği işletme kodu, tarihi, hangi kafeste olduğu rakamlar mevcuttur. Yumurta tavuğu işletmeleri de en az etlik piliç işletmeleri kadar alınan yem hammaddelerinin laboratuvar şartlarında kontrol edildikten sonra formüle edilir ve tavuklara verilir.

O hammaddelerden yapılan yemlerle beslenen tavukların yumurtası elbette çok sağlıklı olacaktır. Tüketicilerimizin yapacağı en güzel şey, alacağı piliç etinin poşetinde Gıda ve Tarım Bakanlığının onay numarasına ve son kullanma tarihine bakmalıdır.

Merdiven altı nerede nasıl üretildiği belli olmayan piliç etlerini almamalarıdır. Maneviyata çok önem veren tüketicilerimiz ise TSE'nin verdiği helal gıda sertifikasını kontrol etmelidirler. Helal gıda sertifikası alanlar her İlde bulunan müftülükler aracılığı ile alırlar ve daha da bir güvence sağlanmış olur.

Endüstriyel etlik piliç eti tüketimi Avrupa Birliği ülkelerinin ortalama yılda kişi başına 50 kğ, ABD'de 60 kğ, bizde ise 21 kğ dır. Aynı koşullarda yetiştirdiğimiz halde bizde tüketim niye az?

ABD'li ve Avrupalı bilim adamları, bizdeki tavukçulukla ilgisi olmayanlar kadar bu işi bilmiyor. Vatandaşına bu kadar değer veren Batılı ülkelerde emin olun tavuk eti tüketiminde en küçük risk görseler kesinlikle yedirtmezler.

Tavukçulukla alakası olmayan ama tavuk eti hakkında konuşanların yüzünden tavuk etini yedirtmemekle çocuklarımızın beyin gelişimi yavaşlamakta, bağışıklık sistemleri gelişmemekte yaşlılarda da bağışıklık sisteminin gelişmemesi ile kanser artış oranlarımız artmıştır.

Bizim ülkemizde ve dünyada da grip ve nezle gibi bağışıklık sisteminin yetersiz kaldığı hastalıkların tedavisinde bağışıklığı çok iyi artırdığı bilinen kollagen, elastin ve jelatini içinde en fazla içeren tavuk eti ve tavuk kemiği haşlanıp çorbası yapılarak bağışıklık sistemi güçlendirilir.

Kırmızı eti fiyatından dolayı tüketemeyen vatandaşımıza bilimsellikten uzak uydurma bahanelerle gayet besleyici ve sağlıklı tavuk da yemeyen vatandaşımız hastalıklara açık olduğu gibi gençlimiz de tehlikeye girmiştir. Her sene sektöre de milyarlarca dolar zarar ettiren ve milli ekonomimizin bu kadar zora düşmesine sebep olanlar acaba verdikleri zararın farkındalar mı?