Çekirdeksiz kuru üzümün rekoltesinin geçen yıl 196 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlatan Milletvekili Mazlum Nurlu, “180-200 bin ton dolayında gerçekleşmesi bekliyorum" dedi.

Mazlum Nurlu, “Mart ayından bu yana Manisa genelinde yaşanan don, dolu, aşırı yağış ve güneş yanığı gibi doğal afetler nedeniyle üzüm üretimi rekolte ve kalite yönünden büyük zarar görmüştür. Manisa merkez başta olmak üzere, Sarıgöl, Alaşehir, Salihli, Ahmetli, Turgutlu, Saruhanlı, Gölmarmara ilçelerimizdeki üzüm üreticileri afetler ve ihracattaki sorunlar yüzünden darbe üstüne darbe yemişlerdir" diye konuştu.

AMAÇLARI FARKLI

“Kuru üzümün merkezi Manisa olmasına rağmen, başka illerdeki sorumsuz ticaret borsası yöneticileri rekoltenin yüzde 50 artarak 313 bin ton olacağını açıklamışlardır" diyen Milletvekili Nurlu, bu açıklamaların tamamen gerçek dışı olduğunu belirterek, “Amaç Manisalı üreticinin üzümünü ucuza kapatmaktan başka bir şey değildir. Borç içindeki çiftçi, zaten borcunu ödemek için ürününü yok pahasına satmak zorunda kalmaktadır. Piyasaya, ürün çok fazla, fiyatlar düşecek korkusu salarak üzüm üreticilerini korkutmak ve elindeki ürünü ucuza satmak zorunda bırakmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının son bölümünde Rusya ve Avrupa ülkelerine geçen yıl yaşanan ihracat sıkıntılarına değinen Nurlu, bu yılda çiftçinin neyle karşılaşacağını bilemediğinin altını çizerek, “Her yıl bu sorunları yaşamamak için neler yapılması gerektiğini Cumhuriyet Halk Partisi olarak sürekli dile getiriyoruz. Bunun için öncelikle, 'Lisanslı Depoculuk Sistemi'nin hayata geçirilmesi gerekmektedir. TARİŞ desteklenerek alım fiyatını sezon başında açıklanması sağlanmalıdır. Yaş üzüm ihracatına verilen destekten çiftçinin de yararlanması sağlanmalıdır. Rekolte, kalıntı, hastalık ve pazarlama gibi önemli konularda açıklamaları sadece resmi kurumlar yapmalı, piyasa gözünü para hırsı bürümüş kişilere bırakılmamalıdır. Hükümet gerekli tedbirleri alarak çiftçiyi mağduriyetini önlemelidir" şeklinde konuştu.