Başçiftlik Belediye Başkanı Murat Tuncel, Türkiye'nin ilk tescilli yerli beyaz patatesinin hasadını yapmaktan mutlu olduklarını kaydetti. Başçifltik beyazı patatesinde hasadın verimli olduğunun altını çizen Başkan Tuncel, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Diğer Patateslerden Farklı

Türkiye'de sadece Başçiftlik ilçesinde yetişen “Başçiftlik beyazı" patatesini farklı kılan en önemli özelliğinin yüksek rakımda toprak yapısında yetiştirilmesinde doğal tekniklerin kullanılması ve tohumluk olarak kullanılan babadan oğula aktarılan 100 yıllık orijinal Başçiftlik beyazı tohumları olduğunu ifade eden Başkan Tuncel, ilçeye özgü beyaz patates kendine has aroması ve tadı ile diğer patates cinslerinden ayrılmakta özellikle kızartma, közleme ve hamur işlerinde tercih edilmekte olduğunu kaydetti.

Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz ise 10 yıl içerisinde Türkiye'nin ilk yerli beyaz patatesinin tescil edilmiş olduğunu söyledi. Türkiye'de son iki yıl içerisinde ilk defa yerli çeşitlerin tescil edildiğinin altını çizen Yılmaz, “Yani Türkiye'de bugüne kadar tükettiğimiz patateslerin hemen hemen hepsi tamamına yakını yabancı kökenli. Yani o çeşitlerin isim hakkı patentleri başka ülkelere(Almanya, Hollanda, Fransa) ait. Son iki yıldır yerli çeşitlerle üreticilerimizi buluşturmaya başladık" dedi.

Türkiye'de yerli olarak 7 çeşit tescilli patates olduğunu ifade eden Yılmaz, bunun 3 çeşidinin 2014 yılında, 4'ünün ise 2015 yılında tescil edildiğini ifade ederek, “Bu 7 çeşit içerisinde sadece beyaz olan Başçiftlik beyazı adı ile tescillenen patates. O nedenle Türkiye'nin ilk yerli beyaz iç rengine sahip olan tescilli çeşidi. Ama Türkiye için 7 çeşit çok değil. Patates tarımı gelişmiş ülkelerde 500 bin tane çeşit var" diye konuştu.

Kaynak: Ensonhaber.com