Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak paneli yapıldı. Panel, Taşköprü Kaymakamlığı, Taşköprü Belediye Başkanlığı ve Taşköprü Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlendi.

BİZE ÖZEL

Programın açılış konuşmasını yapan Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Mesut Şallı, sarımsağın insan sağlığında çok önemli bir gıda olduğundan, İl ve ilçe ekonomisine katkısından bahsetti. Dünyaca aranan ve tercih edilen bir çeşit olduğunu söyleyen Şallı, "bize özel olan Taşköprü Sarımsağını hep birlikte daha değerli ve kaliteli hale getirebiliriz" dedi.

BAŞVURUYU YAPTIK

Daha sonra konuşan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, dünyada benzerleri arasında en kalitelisi olan Taşköprü sarımsağının korunması için göreve geldikten sonra ilk olarak Coğrafi İşaret aldıklarını ve şimdi de Taşköprü sarımsağının Avrupa'da da korunması ve markalaşması için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi için başvuruda bulunduklarını ifade etti.

Arslan konuşmasının devamında, Taşköprü sarımsağının özelliklerini korumak ve verimini arttırmak amacıyla tohumunun koruma altına alınması gerektiğine vurgu yaptı. Arslan, Belediye olarak gerek her yıl düzenlenen Uluslararası Sarımsak Fuarı, gerek ulusal ve uluslararası fuarlar, gerekse de İstiklal Caddesi ve Avrasya Maratonlarında Taşköprü sarımsağını dağıttıklarını, ayrıca ilçenin girişine de bir sarımsak heykeli yaptırdıklarını hatırlattı.

BEYAZ ALTINA SAHİP ÇIKALIM

Taşköprü Kaymakamı Zafer Coşkun, yaptığı konuşmada; "Taşköprü sarımsağının dünyada eşi benzeri yok. Sarımsağın ilçemize sosyal ve ekonomik açıdan büyük faydası var. Bu sene sarımsağın para etmesiyle bütün ilçe halkının ekonomisine de bu yansıdı. Hem kalite olarak hem de dayanıklılık olarak sarımsağımız öncü durumda. Beyaz altın olarak tanımlanan sarımsak insan sağlığına da çok iyi geliyor. Günlük bir diş sarımsağın tüketilmesi ile bakterilere karşı antibiyotik etki yapacağı ve insan sağlığını olumlu yönde etkileyeceği çok eskilerden beri bilinmektedir" dedi.

SARIMSAK ÜRETİMİNDE DÜNYADA İLK 16 ÜLKENİN İÇİNDEYİZ

Panelin Oturum Başkanlığını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yaman, yaptığı konuşmada; "Türkiye sarımsak üretiminde ilk 16 ülke arasında yer almaktadır. TÜİK verilerine göre 2015 yılında ülkemizde 108.084 da alanda 94.867 ton sarımsak üretilmiştir. Bu üretimin 24.000 dekar alanda 23.328 tonu İlimizden karşılanmıştır. Kastamonu İlinde kuru sarımsak üretimi yaygın olup, taze sarımsak üretimi yok denecek kadar azdır.

Üretim alanı Taşköprü, Merkez ve Hanönü ilçesinde yoğunluk kazanmaktadır. Türkiye kuru sarımsak üretiminin yıllar itibariyle % 19-25'i ilimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. İlimizde 10 adet sarımsak işleme ve paketleme tesisi mevcut olup tesislerin çoğunluğu Bakanlığımızın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projelerinden yararlanarak kurulmuştur. Ülkemizde tescilli üç adet sarımsak çeşidi mevcuttur. Bunlar; Alata 1, Taşköprü 56 ve Germiyan sarımsak çeşitleridir. İçerisinde selenyum miktarı fazla olan Taşköprü Sarımsağının daha fazla tüketilmesini öneriyorum" dedi.