Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin 'Suriye'den patates ithal edildiği' yönündeki açıklamalarıyla birlikte patates yeniden gündemin en çok konuşulan konusu oldu. Aslında bu konu seçimlerden önce gündeme gelmişti. Yani Türkiye'nin Suriye'den patates ithal edeceği açıklanmıştı. Ancak Zeybekci'nin açıklamasıyla birlikte bu konuda bir farkındalık oluştu.

Bilindiği üzere Tarım Kredi Kooperatifleri'nin Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi içinde yer alan El Bab, Azez, Çobanbey ve Aktarin'de sözleşmeli üretim modeliyle üretilen patatesleri marketlere arz etmeye başladığı açıklanmıştı. Söz konusu bölgeden getirilen patateslerin ilk olarak Ankara'da bulunan iki market zincirine ve bu haftadan itibaren de İstanbul, Bursa ve İzmir gibi illerde market ve hallere ulaştırılacağı kaydedilmişti. Tarım Kredi Kooperatiflerinin Suriye'den getireceği patateslerin marketlerde 1.95 liradan satılacağı belirtilmişti.

NEDEN SURİYE?

Tarım Kredi Kooperatifleri, Fırat Kalkanı Harekat Bölgesi içinde yer alan çiftçilerle iki yıldır sözleşmeli üretim yapıyor. Sözleşmeli üretimle, bölgedeki çiftçilerin yaşadığı pazar sorunun çözülmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda bölgede üretilen ürünler, Tarım Kredi eliyle Türkiye ve dünya pazarlarına satılabiliyor. Geçtiğimiz yıl bölgeden patates almayan Tarım Kredi Kooperatifleri, bu yıl fiyatların yükselmesiyle birlikte devreye girdi. Bu bölgeden ithal edilecek patatesler yapılan sözleşmeli üretim doğrultusunda Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Türkiye'ye getirilecek.