Sultanhisar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çilek üreticilerini bilgilendirmeye yönelik panel düzenlendi. Sultanhisar Kaymakamı Tugay Hakan Bilgin, Sultanhisar çileğinin tescillenip, coğrafi işaret tescil belgesi alınmasına yönelik çalışmalara başladıklarını müjdeledi.

Sultanhisar Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Meslek Yüksek Okulu, Ahmet Hakkı Balcıoğlu Kampüsü toplantı salonunda yapılan panelde ADÜ öğretim üyeleri, Sultanhisar'da çilek üretimi, mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerilerine yönelik konuları ele aldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş yaptığı konuşmada Sultanhisar'da yıllık 60 bin ton çilek üretildiğini ve bölge çilekçiliğinin daha da gelişmesi için sertifikalı fide üretiminin yapılması gerektiği vurgulayarak çilek üreticileri için birlik kurulması gerektiğine değindi.

Sultanhisar çileğinin coğrafi işaret belgesi almasını sağlayacağız

Sultanhisar Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin panel öncesi yaptığı açıklamada "Sultanhisar çileği markalaşma projesi" başlattıklarını müjdeledi. Sultanhisar Kaymakamlığı koordinesinde sürdürülecek çalışmalar neticesinde Sultanhisar çileğinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescilleneceğini söyleyen Bilgin, "50 yılı aşkın süredir ilçemizde sürdürülen üretimiyle, tadıyla, aromasıyla ülke çapında bir üne sahip olan Sultanhisar çileğinin tescillenip, coğrafi işaret tescil belgesi almasını sağlayacağız" dedi.

İsim hakkı korunacak

Yıllık 60 bin ton çilek üretilen Sultanhisar'ın bu üretim ile ülke genelinde ikinci sırada, örtü altı üretim de ise ilk sırada yer aldığını belirten Bilgin, Patent alındıktan sonra Sultanhisar çileğinin hem isim hakkının korunacağını hem de tanıtımı açısından önemli bir adım atılmış olacağını kaydetti. Patentin alınmasına yönelik başvuruların hazırlık aşamasında olduğunu kaydeden Bilgin, sonrasında Türk Patent'in teknik analiz ve takipler yapacağını ifade etti. "Çalışmada özellikle Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger'in büyük desteğini gördük" diyen Bilgin projeye; Aydın İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sultanhisar İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sultanhisar Ziraat Odası ile ADÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlilerinin katkıda bulunduğunu belirtti.

TARIMDANHABER