Dünya Gazetesinden Fikri Cinokur'un haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten patates, domates ve süt üreticilerini sevindirecek açıklamalar geldi. Expo Antalya 2016 Ajansı'nın Yönetim Kurulu toplantısına katılmak üzere Antalya'da bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Son günlerde tartışma konusu olan stoklarda bulunan 700 bin ton patatesin ihracında son noktaya gelindiğini bildiren Bakan Çelik, “Bununla ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bunun ihracıyla ilgili bir noktaya geldik. Hem üreticimizi destekliyoruz hem de ihracatçımızın yanındayız. Böylece patates üreticimizin sorun olarak gördüğü bu arz fazlasını çözecek önlemleri de almış olduk'' dedi. Rusya krizi nedeniyle düşmeye başlayan domates fiyatlarının da alternatif pazarlar sonucunda yükselmeye başladığını söyleyen Bakan Çelik, son günlerde üretici ve sanayici arasında tartışmaların yaşandığı süt fiyatında da 1.15 TL'den taviz verilmeyeceğini açıkladı.

ESK, süte müdahale edecek

Sütte arz fazlası sorununu çözmek için süt sanayicilerinin kendilerine belli oranda sütü, süt tozuna dönüştürebileceklerini söylediklerini anımsatan Bakan Çelik, şöyle devam etti.; “Dolayısıyla destek istediler. Haklı bir destekti. Biz de yaklaşık 3 bin civarında olan ton başı süt tozu desteğini 4 bin 500 TL'ye çıkardık. Böylece bir miktar sütün piyasadan çekilmesini sağladık. Fakat bunun yeterli olmadığını ifade ettiler. O zaman biz Et- Süt Kurumu'nun (ESK) devreye gireceğini söyledik. Ve bununla ilgili gerekli talimatları verdik. Şu an da ESK İç Anadolu ve Ege'de olmak üzere iki merkezde sütün süt tozuna dönüşmesiyle ilgili çalışmalara başladı, bu hafta tamamlanacak. Talep fazlası sütün buralarda süt tozuna dönüştürülmesi konusunda çalışmalara başlanmış bulunuyor. İnşallah önümüzdeki hafta bu konudaki üreticilerin talepleri yerine gelmiş olacak. 1 lira 15 kuruştan taviz verilmeyecek. Zaten sanayiciyi uyarmıştık üreticiye bu fiyatın altında bir fiyat teklif edilmemesi için bu yaptığımız çalışmalar bununla ilgilidir. Gerekli çalışmayı yaptığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.''

Domatese nazar değmesin

Son haftalarda domates fiyatlarındaki düşüşle ilgili yöneltilen soruyu ise Bakan Çelik şöyle yanıtladı: “Nazar değmesin domatesin fiyatı iyileşmeye başladı. Takdir edersiniz ki haftalık, günlük ürünlerden bahsediyoruz. Günlük şartlar değişebilir. Şu anda domatesin durumu iyi. Önümüzdeki günlerde, nisan ayına doğru üretimde daha bir arz fazlası olacak. Biz de şu anda ilgili bakan arkadaşlarla bununla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Perşembe günü 4-5 bakan arkadaşla bir araya geleceğiz. Üreticilerimiz bu yönüyle müsterih olsun.”

Antalya öncelikli

Turizm sektörü için açıklanan destek paketinin, tarım sektöründe de açıklanacak mı?" şeklinde yöneltilen soruya karşılık, Bakan Çelik, sorunları yöresel olarak ele almanın doğru olmadığını söyledi. Gıda, tarım ve hayvancılıkla ilgili soruları bir bütün olarak ele aldıklarını anlatan Bakan Çelik, şöyle devam etti: “Ama konu ihracat-ithalat konusu olunca özellikle turizm açısından Rus turistler ve Antalya çok önemli, gıda, narenciye, sebze meyve açısından ihracattaki aksamalar tabi ki Antalya'yı öncelikli etkiliyor, ama diğer illerimizi de etkiliyor. Fakat netice itibariyle tüm bunların toplamı 750 milyon dolar civarında olduğunu da unutmayalım. Türkiye büyük bir ülkedir.'' Türkiye'nin yaş meyve sebze ve narenciye ürünlerinin farklı pazarlarda değerlendirebilecek kapasitesi olan bir ülke olduğunu ifade eden Bakan Çelik, “Her şey Rusya'dan ibaret değil. Netice itibariyle biz Rusya'dan üç misli daha fazla ithalat yapıyoruz. (Biraz da onların çiftçisi düşünsün) deriz ama biz iki ülke arasındaki dostluğun bir başka olaydan dolayı özellikle tarım kesiminin rahatsız edilmesini doğru bulmadığımızı ısrarla vurgulamaya devam ediyoruz. Çünkü yaşanan gerginlikte Rus çiftçisinin Antalyalı çiftçimizin bir dahli yoktur. Olay bir askeri olaydır. Onu tartışmayıp getirip burada domatesi buğdayı konuşursak doğru değildir. Biz sürekli Rusya'ya söylüyoruz. Onlarda bu konuda sessizliği tercih ediyorlar.''

Yalnız toprakla meşgul olacak bir genel müdürlük kuruyoruz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “2023'te 14 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasının gerçekleştirilmesi hedefini koymuşuz ama böyle bir yaklaşım ile zor olacağı düşüncesiyle biz yalnız toplulaştırma ile ilgilenilecek, yalnız toprakla meşgul olacak bir genel müdürlük kuruyoruz” dedi. Tarım parsellerinin ölçeğinin ekonomik tarım için elverişli olmadığına dikkati çeken Çelik, işletme başına parselin 59 hektar olduğunu söyledi. Çelik, bunun İngiltere'de 580 dekar, Fransa'da 521 dekar olduğu dikkate alındığında Türkiye'deki parsel ölçeklerinin ne kadar dezavantajlı olduğunun görüldüğünü belirtti. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) depoculuk faaliyetinden çıkacağını ifade eden Çelik, bu işin lisanslı depoculuğa devredilmesi konusunda düğmeye bastıklarını söyledi. Çelik, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile ilgili de çalışmalarının devam ettiğini belirterek, piyasanın regülasyonu anlamında ihtiyaç duyduğu bazı yasal düzenlemeleri hızlı bir şekilde gerçekleştirerek kurumun da piyasada olmasını sağlayacaklarını kaydetti. Hayvan nakli ile ilgili yapılması gereken bazı düzenlemelerle ilgili projelerinin olduğunu dile getiren Çelik, kısa süre içerisinde su ürünleri ile ilgili de yaşanan sorunlarla ilgili yasal bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.