Antalya'da bir otelde gerçekleştirilen, Türkiye-Rusya Tarım Yürütme Komitesi 1. Dönem Toplantısı tamamlandı. İki gündür süren toplantının sonunda, iki ülkenin talep ve isteklerinin bir araya getirildiği mutabakat metni hazırlandı. Metne, Türkiye adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Rusya Federasyonu adına Tarım Bakan Yardımcısı Evgeniy Gromiko imza koydu.

İmza töreninde konuşan Daniş, iki gündür süren toplantılar sonunda "ortak mutabakat metni" ortaya konulduğunu söyledi. Başta sebze ihracatı olmak üzere, beyaz ve kırmızı et ihracatı, domates, patlıcan, nar konularında özel görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Daniş, genel çerçevede de görüşmeler yapıldığını söyledi. Daniş, "Beklentimiz, çok kısa bir sürede, özellikle önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konuyla ilgili Rusya hükümetinin kararnamede değişikliğe gitmesi ve domates ihracatının önünün açılması." dedi.

Daniş, şunları kaydetti:

"Domatesin önündeki engel hala Rusya Federasyonu'nun hükümet kararnamesidir ve bu kararnamenin kalkması gerekiyor. Beklentimiz çok kısa bir sürede, özellikle önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu konuyla ilgili Rusya hükümetinin kararnamede değişikliğe gitmesi ve domates ihracatının önünün açılması. Tabii bunun yanında karantina anlamında bazı birbirine karşılayan görüşmeler vardı. Bunların süratle çözülmesi için kararlar aldık. Dolayısıyla faydalı görüşmeler oldu, teknik anlamda tarafların birbirine daha fazla yaklaştığı, sorunların geride bırakıldığı tarım yürütme kurulu toplantısı oldu. Ümit ediyoruz ki bu görüşmeler her iki ülkenin üreticileri için de tüketicileri için de hayırlı olur."

Kaynak: Tarım Bakanlığı