Bugün bazı medya kuruluşları ve haber sitelerinde, bütün sofraların vazgeçilmesi olan patatesin fiyatında yaşanan sıkıntılara dair dikkat çeken bir haber yer aldı. Bu haberlerden birisi de Haberler.com'da yer aldı. Sektör temsilcilerinin görüşlerine dayanılarak verilen haberde; patates fiyatlarının 15 Nisan'dan sonra yeni hasatla birlikte düşeceğine dikkat çekilerek, tüketici de filizlenen patatesi tüketmemeleri konusunda uyarıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Kurucu Başkanı ve Bursa Pazarcılar, Pazaryerleri İşletme Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakman ve Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen'in görüşlerine yer verilen haberde şunlar kaydedildi:

PATATESİN ATEŞİ 15 NİSAN'DAN SONRA DÜŞECEK

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Kurucu Başkanı ve Bursa Pazarcılar, Pazaryerleri İşletme Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakman, ihracat ve dondurulmuş gıda sektöründeki talebin artmasıyla birlikte depolarda 'daha pahalıya satarız' beklentisiyle kilosu 5 liraya dayanan patatesin, 15 Nisan'dan sonra Adana ve Ödemiş'te başlayacak yeni ürün hasadıyla fiyatının düşeceğini söyledi. Hava şartlarına bağlı olarak başlayacak hasatla birlikte patatesin kilosunun pazar ve marketlerde 1,5 ile 2 liraya kadar düşeceğini belirten Çakman, "Vatandaşımızın içi rahat olsun" dedi.

ADANA'DA İLK HASAT 15 NİSAN'DA BAŞLIYOR

Yılın ilk patates hasadının tezgahların ateşini düşüreceğini tahmin ettiklerini belirten Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de patates ekiminin Adana'nın ağırlıklı olarak Çukurova ilçesinde yapıldığını söyledi. Girmen, "Adana'da ilk patates hasadının hava şartlarına bağlı olarak 15 Nisan'da başlamasını bekliyoruz. Bu sene oldukça yağışlı günler geçirdik. Belki hasat yağışlardan dolayı biraz gecikebilir ama 15 Nisan'da başlayan hasat dönemi tam anlamıyla Mayıs ayının başında zirveye ulaşır. Türkiye'nin patates üretiminin yüzde 4-5'lik bölümü Adana'da yetişiyor; ancak turfanda olması sebebiyle ilk hasatla birlikte patates fiyatlarının düşme eğilimine girmesini bekliyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.

'FİLİZLENMİŞ PATATES YEMEYİN'

Bu arada Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş ise filizlenmiş patateslerin tüketilmemesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Özellikle filizlenmiş patateslerde kabuğun alt tarafında yeşil bir tabaka bulunuyor. Bu yeşil tabakanın riskli ve zehirlenmelere yol açabilir. Vatandaşlarımız biraz ucuz diye aldıkları patatesten zehirlenebilir. Tezgahlarda yıpranmış, filizlenmiş ve özellikle yeşil tabakanın görüldüğü patatesleri almamak lazım"