Dünya Gazetesi'nden Arzu Alp'in haberine göre patateste artık fiyatlar yerine oturmaya başladı. Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık ve Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz'ın da görüşlerine yer verilen haberde, üreticiler hükümeti ithalat konusunda uyardı.

Haberde dikkat çeken satırbaşları:

Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Ödemiş, Adana ve Söke'de patates hasadının başladığını, dolayısıyla patates fiyatlarıyla ilgili sıkıntı kalmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Patates fiyatları düşüyor. Şu anda patatesin tarladan çıkış fiyatı ve üreticinin eline geçen 1.2 TL. Hale gidinceye kadar 1.7 TL. Patatesin bir esprisi kalmadı, kimse patatesle uğraşmasın. Daha da uğraşırlarsa köylü yanar. Üreticiler 3 yıl öncesinin yaralarını saramadı. Tarlada kalan patetesi hayvanlar bile yemedi. 3 yıldır üreticiler olarak kredilerimizi ödeyemedik. Fiyatlar bu seviyede kalırsa hem üretici hem tüketici memnun kalır. Bu fiyattan üretici kazanır, tüketici de 2 TL'den patates alabilir.

İRAN'DA PATATES 50 KURUŞ, TÜRKİYE'DE MAZOT 4.5 TL

Gündemdeki ithalat konusuna da değinen Kocaağa, "Üretici burnundan soluyor. Bütün kış zahmetini çekiyor. Üretici para kazanmayacak mı? İran'da patates 50 kuruş ama Türkiye'de mazot 4.5 TL. Nasıl olacak bu iş? İran'da mazot bedava. Şu anda hasat zamanı. Fiyatlar 1.5 TL'ye kadar düşer. Bu fiyatla da hem üretici hem tüketici açısından denge sağlanmış olur. Artık kimse patatesle uğraşmasın, kendi haline bıraksın” dedi.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altınışık ise patates üretimi ve fiyatlarıyla ilgili bir sıkıntı kalmadığını, Rekabet Kurumu'nun soruşturma açmasına da gerek olmadığını kaydetti.

DERİNKUYU'DA ÜRETİCİ PATATESE YÖNELDİ

Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz, Nevşehir'in patates üretiminde büyük pay sahibi olan Derinkuyu ilçesindeki çiftçilerin, patatese ilgisinin arttığına dikkat çekerek “Son iki yıldır patates fiyatlarında yaşanan yükselmeyle bu yıl üretimin 300 bin ton olması bekleniyor” dedi. Geçen sezon üreticinin para kazanması nedeniyle bu yıl üretimde yüzde 20 artış sağlanacağını aktaran Yılmaz, “İlde geçen yıl 50 bin dönüme patates ekildi. Bu yıl 60 bin dekarlık alanda ekim yapılacak. Dekarda yaklaşık 5 ton patates elde edildiği göz önüne alındığında 300 bin ton ürün mahsul edilecek” diye konuştu.