Tarım Kredi Kooperatifleri şirketlerinden Gübretaş yeni gübresiyle geçtiğimiz yıl fiyatıyla el yakan patateste verimi iki katına çıkardı. Konya'nın Karapınar ilçesinin Akcayazı Köyü'nde gerçekleştirilen Tarla Gününe bölgedeki kooperatifler, bayiler, ziraat mühendisleri ve çiftçilerden oluşan yaklaşık bin kişi katıldı.

Etkinlikte konuşan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, Türkiye'nin yaklaşık 5 milyon ton ile dünya patates üretiminde 13. sırada yer aldığını belirtirken, Türkiye'de dekar başına verim ortalamasının 2,5 tona yakın olduğunu söyledi. Konya il ortalamasının ise 3,5 ton olduğunu dile getiren Güvendi, GÜBRETAŞ tarafından deneme yapılan arazideki dekar başına verimin ise 5,5 ton civarında gerçekleşerek, Türkiye ortalamasına göre iki kat ve bölge ortalamasına göre yüzde 60 artış sağlandığını söyledi.

AYNI GİRDİLERLE DAHA YÜKSEK VERİM

Yaklaşık aynı emek ve girdilerle daha kaliteli ve yüksek verimli patates elde edilmesi sayesinde, çiftçilerin patatesten elde ettiği kazancın da Türkiye ortalamasına göre yükseleceğini kaydeden Güvendi, “Bu örnek ekimdeki yüksek verim, GÜBRETAŞ ziraat mühendislerinin oluşturduğu gübreleme programına göre yapılan bilinçli tarımın ve kullanılan ürüne özel gübrenin sonucunda elde edildi" dedi.

PATATESTE ÜRETİM KONYA'YA YÖNELİYOR

Niğde ve Nevşehir'de yaşanan 'Patates Kanseri ve Nematod' hastalıklarından dolayı patates üretim alanlarının Konya'ya kaydığını söyleyen İrfan Güvendi, özellikle bu yıl Türkiye'nin bazı illerinde patates tarımında yaşanan hastalık sorununun ürün fiyatlarını yükselttiğine dikkat çekti. Güvendi, bunlar yaşanırken GÜBRETAŞ'ın patates deneme ekimi yaptığı Konya'daki tarlada, yüksek kaliteli ve verimli bir sonuç elde edilmesinin ülke tarımı açısından mutluluk verici olduğunu söyledi.

YENİ ÜRÜNLERLE ÇİFTÇİNİN YANINDAYIZ

İrfan Güvendi, “60 yılı aşkın süredir tarım sektörü için katma değerler üreten GÜBRETAŞ, ana hissedarı Tarım Kredi Kooperatifleri ile el ele vererek çiftçi eğitimlerinden toprak analiz çalışmalarına, sektörde ihtiyaç duyulan yeni ürünlerin geliştirilmesinden sosyal sorumluluk faaliyetlerine kadar birçok alanda ülke tarımının gelişimine hizmet eden bir marka olarak büyümeye devam ediyor" dedi.

BİLİNÇLİ TARIMSAL ÜRETİM TEŞVİK EDİP, ÖRNEKLER OLUŞTURUYORUZ

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Kutlu ise şirket olarak özellikle son 10 yılda geliştirilen bitkiye ve bölgeye özel gübreler ile uzman ziraat mühendislerinin belirlediği bitki besleme programları sayesinde, tarım sektöründe verimlilik ve kalitenin yükseltilmesine önemli katkı sağladıklarını dile getirdi.

Çiftçileri her zaman bilinçli tarımsal üretim yapmaya teşvik ettiklerini vurgulayan Kutlu, bu amaçla her yıl Türkiye genelinde 2 bine yakın noktada 150 bin civarında çiftçi ve ziraat mühendisine iyi tarım uygulamalarına yönelik eğitimler verdiklerine işaret etti.

Türkiye genelinde farklı ürünler için yaptıkları bu gibi deneme ekimleri ile çiftçilerle örnek uygulamalar ortaya koyduklarını anlatan Kutlu, şöyle devam etti:

"Bunun yanında tarımda verim ve kaliteyi artırmak için çiftçilere mutlaka toprak analizi yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Konya Ovası'nın genel toprak yapısı, patates yetiştirmeye tam manasıyla uygun değil. Bu nedenle üretimde kullanılacak gübrelemede toprak yapısı ve bitkinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurularak uygun gübrenin seçilmesi gerekiyordu. GÜBRETAŞ olarak Karapınar'da çiftçi koşullarında 6 dekar alanda uzman mühendislerimizin gözetiminde toprak analizi sonuçlarına göre deneme ekimi yapılarak, yumrulu bitkiler için özel ürettiğimiz gübrenin tarla performansı, verim miktarı bakımından test edildi. Deneme ekimi yaptığımız bu tarlada uygun zamanda ekim ve doğru gübreleme programıyla başarılı bir sonuç elde edildi."

Programın sonunda yapılan çekilişle etkinliğe katılan çiftçilere hediyeleri verilirken, ardından bitkiye özel gübrenin kullanıldığı deneme ekimi alanında saha incelemesi sırasında ziraat mühendisleri tarafından çiftçilerin soruları yanıtlandı.