Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, yaptığı açıklamada, sadece iki firmanın 70 bin ton patates stoğu olduğunu tespit ettiklerini belirtti ve “Müfefttişler inceleme başlattı" dedi.
Ancak stok yaptıkları ve bilinçli olarak piyasaya sürmedikleri tespit edilse bile firmalara sadece 10 bin lira para cezası kesilebilecek. Cezai işlem sebze-meyve ticaretini düzenleyen yasa ve Rekabet Kanunu'na göre yapılabilecek.

Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna göre, “stokta bekletip piyasaya sürmeyerek, firmaların bilinçli fiyat artışına yol açması ve böylece serbest rekabeti engellemeleri" suçu aranacak.

Firmalar suçlu bulunursa Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile belediyeler, bu tür eylemleri ortadan kaldırmak için gerekli tedbirleri alma konusunda yetkilerini kullanabilecek.

PİYASADA DARLIK YARATMA SUÇU


Kanunda, malların toptan veya perakende ticaretinde piyasada darlık yaratma, fiyatların yükselmesine sebebiyet verme veya fiyatların düşmesine engel olmak için malların belirli ellerde toplanması, satışından kaçınılması, stoklanması, yok edilmesi, bu amaçla propaganda yapılması yasaklanıyor. Yasaklara aykırı hareket edenler ile gerçeğe aykırı analiz raporu düzenleyenler hakkında 10 bin Türk Lirası idarî para cezası uygulanıyor.

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile de, bir veya birden fazla teşebbüsün, ülkenin bütününde ya da bir bölümünde tek başına veya başkaları ile anlaşma yaparak bir malın piyasasına hakim olarak kötüye kullanması yasaklanıyor.

Türkiye genelinde dar gelirli vatandaşı zor durumda bırakan patates fiyatı, son dört ayda yüzde 80 zamlanmıştı. Uzmanlar verilecek cezanın firma gelirlerinin binde bir bile olmadığına vurgu yapıyor.