Fırsatçılar, patatesi piyasaya yüksek fiyattan vererek vurgun vurdu, fiyat 5 liraya çıktı. Patatesin fiyatı el yakarken, kazanan, her zamanki gibi spekülatörler oldu. 2014 yılında 620 bin ton patates üreterek Türkiye birincisi olan Niğde'de, Türkiye'nin bir aylık patates ihtiyacını karşılayacak miktarda ürünün depolarda bekletildiği ortaya çıktı.

Tarladan 2 liraya alınan ve pazardaki fiyatı 5 liraya kadar yükselen patatesin asıl kazançlı çıkanın spekülatörler olduğunu anlatan CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, hava koşullarının patates üretimini olumsuz etkilediğini söyledi. Yeniçağ gazetesinden Fatih Erboz'un haberine göre, patates üretiminin yoğun olduğu İzmir ve Ödemiş bölgesinin fazla yağış almasından dolayı fiyatların yükseldiğine dikkat çeken Şafak, "Türkiye'de patates üretiminin yaklaşık yüzde 10'u bu bölgede. Yağışın çok olması da ürünlerin çürümesine neden oldu. Bundan dolayı da spekülatif yükseliş oldu. Mevcut ortamlardan elbette tüccar da faydalanıyor. Genelde Türkiye'de limon, patates, elma ve armut ürünlerinde yaşanan en ufak bir sıkıntı, spekülatörlerin önünü açar. Dolayısıyla fiyat yükselir" dedi.

300 BİN TON AZALMA VAR
Doğan Şafak, patates ekiminin AKP iktidarları ile birlikte üreticiye kazanç getirmediğini ve çiftçilerin de başka ürünlere yöneldiklerini vurguladı. Patates ekim alanlarının daralması ve yağış yüzünden üretimde düşüş yaşandığını ifade eden Şafak, "Ödemiş ve Adana'da ürün piyasaya çıkmadı. O bölgelerdeki ürünün piyasaya çıkmasından itibaren fiyatlar normale dönebilir. Şu anda patates üretiminin en az ve darda olduğu zaman. 10 gün boyunca spekülatif yükselme olabilir. Şu anda aynı zamanda tohumların ekildiği zaman. Akdeniz ve Ege bölgelerinde ürün alınmaya başladığı andan itibaren fiyatlar düşebilir" diye konuştu. Tarımsal sulamada abonelerin TEDAŞ'a borçlarının yüksek olmasından dolayı tarlalarını ekemez hale geldiğini de vurgulayan Doğan Şafak, patates üreticisinin üretimden kaçtığını kaydetti. Son dönemde Niğde'de üretimde yaklaşık 300 bin ton azalma olduğunu belirten Şafak, sözlerini şöyle tamamladı: "Özellikle de TEDAŞ ve özel elektrik dağıtım firmalarına borçları olduğu için üretim yapmıyorlar. Dolayısıyla çiftçi üretimden çekildi. Sadece Niğde'de 300 bin ton üretim azalması var. Daha önceki yıllarda ortalama 900 bin olan üretim bu dönem 600 bin tona kadar düştü. Aynı durum Nevşehir bölgesinde de söz konusu. Toplam Türkiye genelinde 1 milyon tonun üzerinde üretim düşüşü var."