Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, ilçedeki muz üreticilerinin destek görmeleri halinde yalnızca Türkiye'nin ihtiyacını karşılamakla kalmayıp ihracata da başlayabileceğini söyledi. Dünya gazetesinden Belma Bağrık'ın haberine göre özellikle Rusya, İran ve Irak'tan Türkiye'de yetişen muza büyük talep olduğunu ifade eden Güzel, “Ancak biz mevcut durumda kendi ülkemizin ihtiyacının ancak yüzde 50'sini karşılayabiliyoruz. Bu nedenle dış taleplere yanıt veremiyoruz. Ağacı başında talep görüp de satılan tek ürün muz. Ağaçlarımızı iyi korumalıyız. Yerli muz üretimine destek verilmesi halinde önümüzdeki 5 yıllık süreçte Türkiye'nin ihtiyacının tamamını karşılayabiliriz. AB ve kırsal kalkınma projeleri yapılırsa 5 yılda ülke ihtiyacının tamamını karşılar, sonraki 5 yılda da Kıbrıs, Azerbaycan, İran, Ukrayna gibi yakın ülkelere ihracata başlayabiliriz" şeklinde konuştu.

AB projelerinin tarımda, çiçek yetiştiriciliğinde uygulanmasına rağmen muzda böyle bir uygulama olmadığını kaydeden Güzel, gazeteci Bağrık'ın haberine göre “Oysa muz da çiçek gibi narin bir ürün. Narenciye satışı istenildiği gibi olmadığından üretici ağacını keserken biz ağacında satış yapan nadir üreticileriz. Ağacımızı koruma altına almamız gerekiyor. Destek olarak sıfır faizli krediler verilebilir. MUZBİR'in desteği ile bölgedeki üreticilerin büyük bölümü iyi tarım uygulamasına geçti. Özellikle iyi tarım uygulaması yapan çiftçilerin sıfır faizli kredilerden faydalandırılıp diğer üreticilere yüzde 3-5 faizle kredi verilerek iyi tarım uygulamaları özendirilebilir" diye konuştu.Muz üretimi kadar bölgede muz paketleme tesislerinin de gelişmesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Güzel, paketlemenin de ürünün raf ömrünü uzattığını belirtti. Yerli muzun korunması için Mersin'in muz ihtisas gümrüğü olmasını istediklerini vurgulayan Güzel, “Dünyada tüm üretim bölgeleri ihtisas gümrüğü olarak belirleniyor. Çay Türkiye'ye Rize dışından bir bölgeden giremediği gibi muzun da Mersin Limanı dışındaki bir limandan girmemesi gerekiyor. Türkiye'ye muz İzmir ya da başka limanlardan giriş yapıyor. Oysa üretim bölgesi Mersin. Tek bir limandan giriş olursa izlenebilirliği de artar ve kaçağın da önüne geçilir, yerli üretici korunur" değerlendirmesini yaptı.

Eylül'den mayısa kadar muz ithalatı azaltılsın

Geçmiş yıllarda Tarım Bakanlığı ve Gümrük Bakanlığı ile sorunları konusunda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Güzel, “Yerli muzun üretim dönemi olan eylül'den mayısa kadar muz ithalatının azaltılması konusunu gündeme getirdik. Teklifimiz iyi karşılanmasına rağmen halen sonuç alamadık. Gümrük vergileri ödenmeden transit muz geçişleri yapılıyor. Kaçaklar yaygın. Bunun zararını devlet kadar muz üreticisi de görüyor. İthal muzlar Ekvator'dan bir aylık sürede geliyor ve sağlıklı taze ürünler değil. Anamur muzu ise artık kalitede ithal muzu yakaladı. Raf ömrümüz 20-25 güne çıktı. Kalitemiz, koku ve lezzet ise çok daha iyi. Yerli muzu korumalıyız. Ayrıca biz muz üreticileri Ziraat Bankasından faizsiz kredi alamıyoruz. Faizli kredi bile alacak olsam bürokrasiye takılıyoruz.Biz üretimin artmasını isterken sanki birileri kısıtlamak istiyor" dedi.