Kırmızıbiber yetiştiriciliğinde birim alandan alınan ürün miktarı ve kalitenin arttırılması, daha erken hasada gelmesi, son hasadın daha erken yapılarak sonbahar yağmurlarına kalmaması için dikime hazır tüplü fide ile kurutmalık kırmızıbiberler toprakla buluştu.

Dulkadiroğlu İlçesi Alibeyuşağı Mahallesi çiftçilerinden Mehmet Ali SUNA'nın arazisinde yapılan kurutmalık kırmızıbiber demonstrasyon çalışması 13 da alanda gerçekleştirildi.

Alibeyuşağı Mahallesinde dikime hazır tüplü kırmızıbiber demonstrasyonunu yerinde inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU; "İlimiz Kahramanmaraş özellikle kırmızıbiber üretiminin çok yoğun yapıldığı, kendi has tat ve aromasıyla coğrafi işaretini almış tüm dünyada haklı bir ün kazanmış ve biber ziraatının yoğun yapıldığı illerimizden bir tanesidir. Bizde bu anlamda kırmızı biber üretiminin ilimizde daha iyi koşullarda modern tarımın gereklerinin yerine getirilerek yapılması amacıyla bugün Alibeyuşağı mahallesinde bir çiftçimizin tarlasında demonstrasyon çalışmasıyla ilgili yapılan faaliyetleri yerinde incelemek üzere burada bulunuyoruz. İlimizde biber tarımına yoğun olarak tohumdan tarlaya tohum atılması suretiyle ve salma sulamanın yaygın olduğu bir üretim şekliyle yapılmaktadır. Biz yaptığımız bu demonstrasyon çalışması neticesinde biberde fideyle dikimi çiftçilerimize göstermeye çalışıyoruz. Bunun yanında damlama sulama sisteminin özellikle tarlada geniş alanlarda uygulanarak verimde kalitede önemli faydalar sağlayacağına inanıyoruz" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çiftçi Mehmet Ali SUNA; "Uzun zamandan beri çiftçilik yapıyorum, özelliklede biz biber ekiyoruz, biberleri daha önceden biz şubat ayının ortalarına doğru ekerdik, tabi bunu serpme usulü gerçekleştirirdik, daha sonradan mibzerle ekmeye başladık, bu yıl tüplü fide yöntemiyle ekmeye karar verdik. İyi bir sonuç alacağımızı umuyoruz inşallah” diyerek desteklerinden dolayı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

K.Maraş'ta daha çok serpme ekim ve mibzerli ekim yöntemleri kullanılıyordu. Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanları desteğinde gerçekleştirilen fideyle dikim çalışmaları demostratif anlamda denemiş oluyor. Bu üretim tekniğinde verimin, kalitenin daha çok artacağını ve bölge ekonomisinde özellikle biber üretiminin daha da gelişeceği düşünülüyor.