corumhakimiyet.net'ten Burak Yalçın'ın haberine göre, Kavşut kasabasında düzenlenen tarla günü etkinliğine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Sungurlu Ziraat Odası Başkanı Dursun Karaderili, Köy muhtarı Hamza İnaltun ve köylüler katıldı.

Tarla günü açılışında Kavşut Köyü Muhtarı Hamza İnaltun ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş birer konuşma yaptı.

Tarla gününde konuşan Köy Muhtarı İnaltun, 70'li yıllarda kullanılan sistemi kullandıklarını, kavunu tam sulayamadıklarını o yüzden de istedikleri verimi alamadıklarını ve buğdaya nazaran daha çok kazandıklarını belirtti.

KAVŞUT KASABASINDA 10 BİN DEKAR ALANA KAVUN EKİLİYOR

Gıda Tarım ve Hayvacılık İl Müdürü Ermiş ise, "Bugün ki tarla gününde birinci öncelik kavunun özelliklede 10 dilim kavununun münavebede iyi bir bitki olduğunu, iyi bir çeşit ve iyi bir yöntem olduğunu sizlerle beraber gösterelim. 10 bin dekara kadar bir ekim yapıyorsunuz. Traktörün üzerinde kavunları görmektense bunları bir soğuk hava deposu şeklinde ya da satış reyonu şeklinde bir yerde görmek beni çok daha fazla mutlu eder. Bununla ilgili bir altyapıyı nasıl oluşturabiliriz, bununla ilgili nasıl çalışma yapabiliriz düşüncesiyle hem burada yerinde ziyaret edelim hem de üreticiler olarak sizlerle bunları konuşalım istedik. Bugün ki birliktelik sonrasında bir kavun üreticileri birliği ya da kavun kooperatifi gibi bir şeyin gerekli olacağını düşüneceğiz. Yarın yatırım yapmaya kalktığınızda böyle bir birliktelik ve böyle bir organizasyon şarttır. Kırsal kalkınma yatırımlarından bu tür yatırımlara % 50 hibe desteği veriyoruz. Bunu bir kişi yapamayabilir ama 20-30 kişinin bir araya geldiği bir kooperatif yada bir birlik rahatlıkla başarabilir." dedi.

Konuşmaların ardından tarla gününde en güzel kavun yarışması düzenlendi. Yarışmada Hasan Sobacı birinci olurken, Mükerrem Yılmaz ikinci, Durmuş Bahacı ise üçüncü oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre; "Sungurlu merkez ve merkeze bağlı yaklaşık 90 köyde 40 bin dekar kavun ekimi yapılmakta olup, ilçede 650 bin dekar alanda Buğday, arpa, yulaf, fiğ, mercimek ve nohut ile mısır ekimi yapılmaktadır. Kavun ise bu ekili alanların % 16'sını kapsamaktadır. Toprak bakımından bu bölge kavun için en uygun yapıya sahip bir bölgedir. 10 dilimli kavunun en önemli özellikleri arasında 1 kökten 5 ile 7 adet arası ürün alınabilmesi; kendine has kokusu, aroması ve dayanaklığının uzun ömürlü olması. Kavşut Köyü'nde her yıl yaklaşık 2 bin dekar, çevre köyler ile birlikte toplam 10 bin dekar alana kavun ekimi yapılmaktadır." denildi.

Etkinlik sonunda heyet kavun tarlasına geçerek incelemede bulundu.

Öte yandan, tarla günü etkinliğinden önce Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Sungurlu'nun Tuğcu Köyü'nde açılan, 25 kursiyerin bulunduğu ve yaklaşık 2.5 ay sürecek olan Peynir Üretim İşçisi Kursu'nu ziyaret etti.

Kursiyerlerle bir süre sohbet eden Ermiş, ikramın ardından buradan ayrıldı.