Pancar çiftçilerinin Şeker pancarı ürünü dışındaki ürünlerinin de değerlendirilmesi adına Kayseri Şeker'in 2015 sezonunda kabak çekirdeği alımı yapacağını duyurması nedeniyle Tomarza İlçesindeki kabak çekirdeği alım kampanya açılışı, kabak çekirdeği üreticilerinin yoğun ilgisi altında adeta borsa açılışı havasında gerçekleşti.

GÖZLER TOMARZA'YA ÇEVRİLDİ

Kabak çekirdeğine Başkan Akay'ın 10 TL tavan fiyat açıklaması üreticilerin yüzünü güldürürken, kabak çekirdeği sezonunun tavan fiyat ile açılması, Türkiye'de bir ilk olması nedeniyle üreticiler ve kabak çekirdeği sektörünün ilgisinin de Tomarza'daki kampanya açılışına çevrilmesini sağladığı belirtildi.

UMUT OLMAYA BAŞLADI

Şeker Pancarı tarımında sektöründe güçlü kuruluş olan Kayseri Şeker'in daneli ürünlerin değerini kazanması için kurmaya başladığı lisanslı depolar, arazi ıslahı, toprak analizi, özel organik gübre temini, coğrafi şartlara uygun pancar tohumu Ar-Ge çalışmaları konularında öncülüğü yanısıra, silajlık mısır, kabak çekirdeği, ayçekirdeği, ürünlerinin değerlenmesi için alımlar yapması sonucunda bölgedeki tarım sektörünün canlanmasına sağladığı katkılarla çiftçinin umudu haline gelmeye başladı.

Kayseri Şeker Tomarza Toprak Analiz Laboratuvarı önünde yapılan kabak çekirdeği alımı kampanyası açılışına; Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, Kaymakam Engin Uysal, Belediye Başkanı Fahrettin Işık, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Tomarza Kabak çekirdeği Üreticileri Birlik Başkanı Metin Karalar, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, İlçe Protokolü ve Kayseri Şeker yöneticileri, Damızlık Sığır yetiştiricileri birliği yöneticileri ile Tomarza, Develi ve Talas bölgelerinden Kabak çekirdeği üreticileri katıldılar.

BİZLERİ MEMNUN ETMİŞTİR

Kampanya açılışında konuşan Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel, "Kayseri Şeker'in öncelikle Tomarza'ya üç ay önce toprak analiz laboratuvarını açması, şimdi de Kabak çekirdeği işine destek vermesi bizleri memnun etmiştir. Çiftçinin el emeği göz nurunun değerini bulmasına sağladığı katkılardan dolayı Başkanımız Hüseyin Akay ve ekibine teşekkür ediyorum. Ayrıca çiftçilerimizin de kabak çekirdeği üretiminde devletin iyi ürün desteği verildiğini bilmelerini, bu konuda Birlik Başkanlarımız ve Ziraat Odası başkanlarımız bu işin takipçisi olmalarını diliyorum" dedi.

TAKDİRLE KARŞILIYORUZ

Kaymakam Engin Uysal; "Kabak çekirdeği alımının kampanyasının Kayseri Şeker gibi güçlü bir kuruluşumuz tarafından desteklenmesinden dolayı memnunuz hizmetlerinin devamını bekliyoruz. Kurumsallaşma adına Kayseri Şeker'in girişimlerini takdirle karşılıyoruz. Ayrıca Kültür Bakanlığımızın katkılarıylaKabak çekirdeğimizin tanıtımını amaçlayan filmin çekimi yaptırılmış olup yakında izleyicilerle buluşacağının müjdesini de belirtmek isterim" dedi.

TABAN FİYATI TOMARZA BELİRLEYECEK

Belediye Başkanı Fahrettin Işık; "Kayseri Şeker'in vereceği taban ve tavan fiyat ile kabak çekirdeği piyasası oluşacaktır. Bundan sonra çiftçimizin kabak çekirdeğimizi satamayacağız diye sorunu olmayacağına inanıyorum. Bundan sonra Kabak çekirdeğinin borsa fiyatlarını Tomarza belirleyecektir" dedi.

ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜNE KATMA DEĞER KATMAK İSTİYORUZ

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay: "Kayseri Şeker olarak çiftçilerimizin bütün ürünlerine katma değer katmak istiyoruz . Bu çerçevede atacağımız adımların bölgedeki çiftçinin gelirine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kayseri şeker bünyesinde ilk defa böyle bir çalışma yapılmaktadır. İşe Bismillah deyip başlıyoruz.

2015 yılı kabak çekirdeği alımının kampanya açılış fiyatını 400 hekto litreye göre 10 TL tavan fiyat olarak açıklıyoruz. Alımı yapılan kabak çekirdeğinde ödemelerin toplam bedelin yüzde 25'inin peşin olarak ödeneceği ve kalanı bedel ise 45 gün vade ile ödenecektir. Kabak çekirdeği alımında izleyeceğimiz yol bize çekirdeğini satmak isteyenlerin özellikle kabak birliği üyesi ya da kayseri pancar ekicileri kooperatifi üyesi olması yanında üreten çiftçi olmasına önem vererek üretene ve çiftçiye hizmet etmek istiyoruz. Çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Kabak çekirdeği piyasasının Kayseri Şeker'in katkılarıyla taban fiyatı oluşmasına katkı sağlayacağını ümit ediyoruz. Bu çalışmaların çiftçi lehine gelişmesini bekliyoruz.Ayrıca Kabak Çekirdeği üretiminin yapıldığı Tomarza İlçemize Kabak çekirdeği Borsasını kazandırmak işitiyoruz." dedi.

TALEP ARTTI

Tomarza Kabak çekirdeği Üreticileri Birlik Başkanı Metin Karalar: "Kayseri Şeker'in alternatif ürün arayışı esnasında Kabak çekirdeği teklifimize sıcak bakması sonucunda üreticilerimize büyük katkı sağlanmıştır. Katkılarından dolayı Başkan Hüseyin Akay ve Kayseri Şeker yöneticilerine teşekkür ediyorum. Çiftçilerimiz arasındaki Kayseri Şeker'e olan güven sayesinde Kayseri Şekerin bu işe el attığını duyan çiftçilerimizden iki günde 450 üretici Birliğimize başvuruda bulunmuştur bu taleplerin artacağına inanıyoruz" dedi.

İlçe Müftüsü tarafından yapılan kampanya açılış duası sonrasında ilk ürün analizi yapıldı. Ahmet Bozdoğan'ın ürünübir litresi 415 gram olarak günün en yüksek değerine sahip kabak çekirdeği ilan edildi. Üreticilerin ürünlerini sergiledikleri stantlar tek tek gezilerek üreticilerden bilgi alınması sonrasında bir avuç kabak çekirdeği sağlıktır diyerek herkes eline birer avuç kabak çekirdeği alarak hep birlikte çitlediler.