Merkez Bankasının Mayıs ayı başında yayınladığı raporda patates fiyatlarının yüzde 80 zamlandığına vurgu yapmasından sonra Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'de “Patates üreticide 1 lira iken pazarda 5 lira. İthalat yaparak spekülatörlere dünyanın kaç bucak olduğunu göstereceğiz” demişti.

NİĞDE TEPKİ GÖSTERDİ

Hükümetin patates ithalatının önünü açması Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Niğdeli üreticilerin tepkisini çekti.

Türkiye'de patates üretiminin 5'te birinin gerçekleştiği Niğde'nin Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, artan patates fiyatlarının ardından ithalat kararının, 'depolarda hâlâ patates duruyor' açıklamasıyla bağdaşmadığını söyledi. Kenar, “Türkiye'ye ithal patates gelmesi halinde Niğde, Adana ve Ödemiş üreticisi iflas eder” dedi.

BİZDE ÜRETİM MALİYETİ YÜKSEK

Adana ve Ödemiş'te çıkan yeni mahsulle fiyatın düşeceğini anlatan Başkan Kenar, çiftçinin yüksek maliyetle patates yetiştirdiğini ifade ederek şunları kaydetti: “Bu yıl patates biraz yükselince bunun çiftçi bazında yükseldiğine bakılarak bu işlemler yapılıyor. İthalatın açılması demek, Türk çiftçisinin bitmesi anlamına gelir. Çünkü biz civar ülkelerde üretilenden kat kat pahalı üretiyoruz. İran'dan, Ukrayna'dan diğer Avrupa ülkelerine göre biz pahalı ürettiğimiz için bu ülkelerden ithal patates gelmesi demek Niğde çiftçimizin, Adana, Ödemiş çiftçimizin batmasına sebep olacak diye düşünüyoruz. Çünkü bizde tohum gübre, mazot gibi girdilerimizin pahalı olduğunu görüyoruz. Böyle bir ithal söylentisinden dahi çiftçilerimizin çok etkileneceğini düşünmekteyim.”

DEVLET HASSAS DAVRANMALI

Kenar sözlerini şöyle sürdürdü, “Komşu ülkeden patates geldiği takdirde fiyatlar düşecektir. Çünkü o ülkelerin patates üretim maliyeti düşük. Mazot fiyatı Türkiye'deki patates fiyatlarını etkilemekte. Tohum ve gübre ve maliyeti çok yüksek olduğundan patates fiyatı yüksek. Bu yüzden devletimizin ve hükümetimizin bu konuda hassas davranmasını istiyoruz” dedi.