Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, Çukurova'da turfanda karpuzun çıkmasına 1 ay kala, İran'dan ithalatına izin verilen karpuzun üreticiye darbe vurduğunu belirtip, tedbir alınmasını istedi.

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Çukurova'da yılda yaklaşık 800 bin tona yakın üretilen karpuzun turfanda olarak Adana'nın Tuzla Köyü'nde yetiştirildiğini belirten Cahit İncefikir, üreticinin ithalatına izin verilen bazı sebze ve meyveler nedeniyle zarar gördüğünü söyledi. Adana'da şubat ayından itibaren satılan karpuzun İran'dan geldiğini belirten Cahit İncefikir, bu yüzden turfanda mantığının tamamen bittiğini vurguladı.

İKİ AYDIR SATILIYOR

Türkiye'de üretilen 4 milyon ton karpuzun neredeyse dörtte birini üreten Çukurova çiftçisinin, İranlı üreticilerin piyasaya sokulmasıyla zor durumda kaldığını anlatan İncefikir, "Adana karpuzu mayıs ayının sonunda toplanacak. Ancak İran karpuzu yaklaşık 2 aydır Adana'da satılıyor. İran'dan gelen yeşil biber ve kemer patlıcan da semt pazarları ve marketlerdeki tezgahlarda yer buluyor. Öyle olunca bizim üreticimizin ürünün fiyatı daha dalındayken düşüyor" dedi.

Gazete haberine göre İncefikir, Türkiye'ye gönderilen ürünlerde hangi kimyasalları kullandığının bilinmediğini de kaydetti.