Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü, "Örtüaltı İncir Kurutma Projesi" hazırlıyor. Aydın Ticaret Borsası ve Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın kırsal kalkınma projesi olarak destek kapsamına alması için çalışma yapma konusunda işbirliği kararı aldı.

KURU İNCİRDE KALİTENİN YOLLARI ARANDI

Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen "Kuru incir üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm yolları" konulu toplantıda üreticiler, ihracatçılar ve aracı-tüccarlar kuru incirde kalitenin arttırılması için yapılabilecek çalışmaları ve geliştirilebilecek projeleri görüşmek üzere bir araya geldi.

YILLIK 250 MİLYON DOLAR GELİR GETİRİYOR

Yaklaşık 40 bin üreticisi bulunan ve Türkiye'ye yıllık 250 milyon dolar döviz kazandıran kuru incirin ilekleme, üretim, seçme, kurutma ve depolama konuları başta olmak üzere tüm aşamalarında üreticiye bilgilendirme yapılması konularında mutabakata varıldı.

TÜM PAYDAŞLARA GÖREV DÜŞÜYOR

Kuru incir üretiminde ve iç ve dış satımında sürdürülebilirliği sağlamak adına hammaddenin hem kaliteli, hem de sağlıklı olmasını temin etmek gerektiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, "Kuru incir Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu bir ürün. Kuru incirin mevcut konumunu koruması ve daha da geliştirmesi için ilgili tüm paydaşlara görev düşüyor" diye konuştu.

JEOTERMAL ARAMALAR OLUMSUZ ETKİLİYOR

Küresel ısınmanın etkilerinin ve Aydın bölgesindeki jeotermal aramalarının kuru incire etkilerinin olumsuz olduğunun gözlemlendiğini ifade eden Celep, üreticilerin iklim değişikliklerinden olumsuz etkilenmemesi için ilekleme, bahçe bakımı, üretim, kurutma, seçme-ayıklama ve depolama aşamalarında neler yapması gerektiğini üreticilere aktaracaklarını belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, kuru incirin üretim süreçlerinde, kurutulmasında, seçme-boylama ve depolamasında sorunlar olduğunu, bu sorunların önemli bir kısmının önüne geçmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü ile "Örtü altı kuru incir kurutma projesi" başvurusu yapma hazırlığı içinde olduklarını kaydetti.

Güney Ege Kalkınma Ajansı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile "Örtü Altı Kuru İncir Kurutma Projesi" ile ilgili görüştüklerini dile getiren Günaydın, "Örtü Altı Kuru İncir Kurutma Projesi'nin Kırsal Kalkınma Desteği kapsamına alınması için gerekli görüşmeleri yaptık. 2016 yılından itibaren bu destekten üreticiler yararlanabilir konuma gelecek. Projenin Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından destek kapsamına alınması için proje maliyetinin yüzde 50'sinin üstlenilmesi gerekiyor. Bu noktada Ege İhracatçı Birlikleri'nden destek bekliyoruz" dedi.


Gıda Arge Proje Pazarı tanıtıldı

Aydın'da düzenlenen "Kuru incir üretiminde yaşanan sorunlar ve çözüm yolları" toplantısında, 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde Ege İhracatçı Birlikleri Organizasyonu'nda İzmir'de Swissotel'de düzenlenecek olan III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nın tanıtımı da yapıldı.

Türkiye'nin hammadde ihracatçısı konumunda katma değerli ürün üreten ve ihraç eden konuma gelmek istediğini belirten Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, bu amaçla Gıda Ar-Ge Proje Pazarı'nı bu yıl III. kez düzenlendiğini, 450 proje başvurusu yapıldığını, Hakem Heyeti'nin yapacağı değerlendirme sonrasında 60 projenin sergileneceğini sözlerine ekledi.

Aydın Ticaret Borsası'ndaki toplantıya, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürcan Şen, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Günaydın, Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü yetkilileri, ihracatçılar ve tüccarlar katıldı.