Kendine özgü lezzet anlayışı ile Avrupa toplumları arasında marka değerine ulaşmış başlıca mutfaklardan biri olan Macar mutfağının, neredeyse tüm Batı ülkelerinin mutfağına soktuğu, ülkenin sembolü haline gelmiş bir baharat olan “paprika", farklı çeşitte biberlerin harmanlanması sonucu elde ediliyor. Bunların başlıcası ise “kapya" olarak bilinen, tatlı kırmızı biber.

Kapya biberin Türk pazarına girmesi ve gitgide popüler hale gelmesi ise 2000'li yıllara dayanıyor. Türkiye'de uzun yıllar “yağlık" ya da “salçalık" biber olarak anılan kapyanın sebze pazarına girmesi ise, son 10 yıllık periyodda üretimin gitgide artmasıyla artmış durumda. Bu üretim de Akdeniz bölgesi ve Antalya ile özdeşleşmiş durumda. Sonuç olarak Türk sebzeleri arasına girmeyi başarmış kapya biber bugün artık yemeklere de, salatalara da, mezelerin içine de giriyor ve çiğ olarak da tüketiliyor.

Syngenta Türkiye Solanacea Kampanya Müdürü Gökçe Kadıgil, “Genel olarak kapya biberin potansiyeli rutin artış eğilimi içerisinde devam edecektir" derken, örtü altı üretimle gerçekleştirilen kapya biber üretiminin detayları hakkında bilgiler de veriyor.

tarlasera Temmuz sayısında yer alan Dosya haberinde Türkiye'de kapya biber üretimini ve geleceğini incelerken, ürün için bir yol haritası da çiziyor. Yazının tamamını tarlasera Temmuz sayısında okuyabilirsiniz.

www.gidatarim.com