Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Tarımdan Haber'e özel değerlendirmelerde bulundu.

Bayraktar, “FİSKOBİRLİK, 2006'dan beri üreticilere borcunun büyük kısmını ödemesine rağmen, kalan 3 milyon lira için muhatap bulamıyor" şeklindeki değerlendirmelerin basına yansıdığı gibi olmadığını söyleyerek şunları kaydetti: “Olay basına yansıdığı gibi değil. Bizim 2006 yılından kalan 150 milyon lira borcumuz vardı. Bunu ödedik. Kalan sadece 3 milyon. Kalan borcunda bir kısmı davalık. Yani 3 milyonun da 400 bini icralık durumda. Biz bu icralık parayı ödemiyoruz. İcraya verenlere dedik ki, “Gelin borçlarınızı ödeyelim, icra ve avukat parası almayın", ancak kabul etmediler. Bizi icraya verenler 100 kişi veya daha bir grup. Bizde ödemiyoruz. Bunu ödersek 29.900 çiftçimize haksızlık etmiş oluruz. Kalan üreticimiz ise henüz bize başvurmadı. Bunlar ya gurbetteler veya çok az da olsa bir kısmı vefat etti. Ben, başvurmayanların çoğunun sezonu beklediğini düşünüyorum. Alacaklı çiftçimiz başvurduğunda biz ödeme yapacağız. Ayrıca bir kısmına da biz ulaştık ve ödeme yaptık" dedi.

FINDIK AZ OLACAK AMA FİYAT DÜŞMEZ

Tarımdan Haber'in “Bu sene fındık rekoltesi nasıl, fındık fiyatları yükselecek mi?" sorusuna FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar şu yanıtı verdi: “Fındık rekoltesi tahminleri sürekli yapılıyor. Bunların kimisi az kimisi çok tahmin ediyor. Ben rakam vermek istemiyorum. Son zamanlarda yaşanan don da rekolteyi etkiledi. Kaldı ki bu sene fındığın az olduğu sene. Fındık bu sene normalden daha az olacak. Ancak bu durum fiyatları etkilemez. Fındık şuan piyasada 17 lira. Bu fiyattan aşağıya da fındık fiyatı düşmez" dedi.

Tarımdan Haber olarak FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanına “Ulusal Fındık Konseyi'nin 'Yunanistan, İtalya gibi ülkeler fındık üretimini artırma peşinde. Tedbir alınmazsa Türkiye'nin uzun dönemde fındık ihracatı etkilenebilir' değerlendirmesini" de sorduk.

GÜNÜBİRLİK DEĞERLENDİRMELER YAPILIYOR

Başkan Bayraktar, bu sorumuza “Bu haberler ve değerlendirmeler hep yapılır. Gürcistan fındığı geliyor. Azerbaycan, İtalya fındığı geliyor şeklinde haberler yapılır. Biz fındık üretiminde Dünya lideriyiz. Bu ülkeler son 25 yıldır 1 santimetre üretim alanını artırmış değiller. Artırsalar bile bu alanlar Sakarya'nın bir ilçesi kadar bile yapmıyor. Ancak bizde plan ve projeler uzun vadeli yapılmıyor, günübirlik yapılıyor. Bu değerlendirmeleri de günübirlik değerlendirmeler olarak görüyorum" cevabını verdi.

OLTAN GIDA'DA KAMUOYU ARKA PLANI ÖĞRENDİ

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Fındık devi Oltan Gıda'nın İtalyan Ferrero Şirketi'ne satılmasıyla ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu: “Fındık piyasası için çok fark eden bir şey olmadı. Zaten piyasada olan Ferrero'ydu. Türkiye'de maalesef çok ciddi bir tekel var. Güvenli bir piyasa yok. Fındığı serbest piyasaya bırakıyorum demek, fındığı tekele bırakmaktır. Oltan gıda olmaz'da Murat Gıda olur. Oltan Gıda'yı Oltan Gıda yapan İtalyan Ferrero'dur. Arka planda olan yıllarca buydu. Oltan Gıda satılınca ne oldu, kamuoyu arka planda olanı öğrendi. Olan budur."

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan haber nasıldı? İşte o haber:

“FİSKOBİRLİK alacaklı bulamıyor

FİSKOBİRLİK, 2006'dan beri üreticilere borcunun büyük kısmını ödemesine rağmen, kalan 3 milyon lira için muhatap bulamıyor.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), 2006'dan beri süregelen borçlarının büyük kısmını üreticilere ödedi ancak kalan 3 milyon lira için alacaklılara ulaşamıyor.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, birliğin 2006'dan kalan borçlarının ödenmesi sürecinin devam ettiğini söyledi.

Borçları bitirmeyi hedeflediklerini belirten Bayraktar, şu ana kadar bazı banka, SGK ve alacaklı üreticilere 150 milyon liranın üzerinde ödeme yaptıklarını anlattı.

Bazı alacaklı üreticilerin parasını verdiklerini, bazılarına ise farklı ödeme alternatifleri sunduklarını kaydeden Bayraktar, "Geriye sadece 3 milyon lira borcumuz kaldı ancak ödemek için muhataplarını bulamıyoruz. Lütfen kurumumuzdan alacaklı olanlar bizlere bir şekilde ulaşsın" diye konuştu.

Bazı alacaklı üreticilerin vefat ettiğini, bazılarının da yurt dışında yaşadıklarını düşündüklerini aktaran Bayraktar, "Bu insanlarla bir türlü bağlantı kuramıyoruz. Zaman zaman irtibata geçtiklerimiz de oluyor ancak bunların da mirasçılarıyla sorunlar çıkıyor. Bu nedenle geriye kalan 3 milyon lirayı bir türlü ödeyemiyoruz" ifadesini kullandı.

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in borçlarını ödemesiyle ilgili sıkıntısı bulunmadığını, aksine bunun için çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Alacaklı üreticilerin binin altında olduğunu tahmin ettiklerini anlatan Bayraktar, "Bazı alacaklı üreticilerin borcu çok az, bazılarının ise çok fazla. Alacak miktarı 1-2 bin lira olanlar nedeniyle bu rakam artabilir" değerlendirmesinde bulundu.

150 MİLYON LİRA BORÇ DEVRALINDI

Bayraktar, 2006'da göreve geldiklerinde birliği yaklaşık 150 milyon lira borçla devraldıklarını anımsatarak, bunun 104 milyon lirasının üreticilerle, geri kalanının ise bankalarla ilgili olduğunu belirtti.

"Bu borcu, her yıl düzenli, doğru plan ve doğru programlar sayesinde 3 milyon liraya kadar indirdik" diyen Bayraktar, "Yaptığımız projelerle daha iyi noktalara geleceğiz. Özellikle fındık yağı ve çikolata ürünlerimizle daha da güçleneceğiz. FİSKOBİRLİK, inşallah eskisinden daha güçlü duruma gelecek. Buna yürekten inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Bayraktar, üreticilerin eski yıllarda olduğu gibi kurumlarına sahip çıkmalarını istedi."