Bu amaçla ilçelerde görevli tarım danışmanları ve çiftçilerin katılımıyla toplantılar düzenleniyor. İlk olarak Altınordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde başlatılan eğitimler; Gölköy, Çamaş ve diğer ilçelerde devam ediyor.

ÖNCE TEORİK EĞİTİM VERİLİYOR

Eğitimler öncelikle toplantı salonlarında teorik olarak; külleme hastalığı etmeninin tanımı, yaşayışı, hastalık belirtileri ve kültürel önlemler hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Daha sonra hastalığın görüldüğü bahçelerde uygulamalı olarak, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri eşliğinde eğitimler yapılıyor.

ÜRETİCİ FINDIK BAHÇELERİNDE UYGULAMALI EĞİTİMDEN GEÇİYOR

Fındık bahçesinde uygulamalı eğitimde; hastalığın yaprak alt yüzeyindeki spor taşıyıcı yapıları, hastalığın yaprak ve meyvedeki zararı da gösterilerek bu dönemde yapılması gereken kimyasal mücadelede geçici tavsiye olarak önerilen BKÜ'leri tanıtılmış, uygulanacak ilaç dozları ve ilaçlamada, yaprakların alt ve üst kısımlarının kapama bir şekilde ilaçlanması gerektiği anlatılıyor. Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) ambalajlarının nasıl imha edilmesi ile ilgili bilgiler veriliyor. Uygulama yapacak üreticilerin mutlaka BKÜ Uygulama Belgesi olması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Bakanlık Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Dairesi Başkanlığı, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Fındık Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafından Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde saha çalışması yapılmıştır. Yapılan bu çalışma sonucu, hastalığın yapmış olduğu epidemi, bitkinin etkilenmiş olduğu kısımları incelenmiştir. Hava sıcaklığı ve neme bağlı olarak artış gösteren külleme hastalığı bitkinin yaprak ve çotanaklarında etkisini gösterdiği ve İlimizde nem ve sıcaklık durumuna göre yüzde 60-100 oranında yaygınlığı tespit edilmiştir.

Çalışma sonucu Bakanlığımızca geçici tavsiyesi bildirilen Fluopyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC, Triadimenol % 50 EW ve Kükürt 800 g/l SC aktif maddeli bitki koruma ürünlerinin tavsiye dozları İl Müdürlüğümüzce yapılmakta olup, tüm ilgili kuruluşlara bildirilmiştir.

1.ilaçlama: Önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçelerde ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise, belirtiler görülmeden önce o yılın sürgünleri 25-30 cm olduktan ve yapraklar normal büyüklüğünü aldıktan sonra ilk ilaçlama yapılmalıdır.

2. ve diğer ilaçlamalar: Kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.