Fındık toplama işinde 10 binin üzerinde insanın çalıştırılması beklenirken, kimlerin çalıştırılacağı konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor. Suriyeliler mi yoksa her yıl olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden göç eden mevsimlik işçiler mi?

Hasatla birlikte yoğun bir istihdam talebi olacak olan bölgede fındık üreticileri şimdi bu sorunun cevabını arıyor. Suriyelileri çalıştıracak olan daha düşük bir işçilik maliyeti ile fındıklarını toplatmış olacak. Ancak çalıştırılacak her bir Suriyeli için Çalışma Bakanlığı'ndan izin alınması gerekiyor. Yoksa şikayet üzerine yüksek cezalar ödemek zorunda kalabilirler. Burada Suriyelilerin fındık toplama işinden tam anlamamaları da üretici için büyük handikap oluşturuyor.

Diğer yandan Temmuz ayının sonlarına doğru başlayacak hasattan dolayı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Karadeniz Bölgesine büyük bir mevsimlik işçi göçü yaşanacak. Bu göçle birlikte fındık toplama işinde bu yıl büyük bir rekabetin yaşanması bekleniyor. Bu rekabette tatsızlıkların yaşanmaması için valilikler şimdiden çalışmalara başladı.

SURİYELİLER İÇİN ÇÖZÜM ARIYORUZ

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden kente gelecek olan fındık işçilerinin Valilik tarafından dört ayrı yerde oluşturulan bölgelere yerleştirileceğini belirtti. Fındık hasadında çalıştırılacak Suriyeliler için de çözüm aradıklarını ifade eden Baklanlıoğlu, çalıştırılacak Suriyeliler için Çalışma Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden başvuru yapılmasının gerektiğini bildirdi. Aksi takdirde fındık üreticilerinin cezai işlemle karşı karşıya kalabilecekleri konusunda uyaran Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

“İnsani yardım bakımından Türkiye Suriye'deki iç savaş mağdurlarına kucak açmış durumda. Sayıda çok fazla olduğu için Türkiye çapında birçok illerde Suriyelileri görmek mümkün. Uluslararası koruma altındaki bu insanlar bulundukları ülkelerde, ülkelerinin mevzuatına göre çalışmaları da mümkün. Şu anki bizim mevzuatımıza göre bu insanları çalıştırmak isteyen iş sahipleri, buna fındık toplatmak isteyenler de dahil Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesinde başvuracaklar. Kaç kişiyi çalıştıracaklar, isimleri neler, oradan izin alacaklar. Çalışacak işçilerin o işleri yapması zor olacağı için çalıştıracak insanların bu izni yerine getirmelerinde sayısız fayda var. Çünkü şikayet durumunda ceza yazma gibi sıkıntıyla karşı karşıya kalabilirler. Bizde komisyon olarak bunu da değerlendiriyoruz. Acaba mevzuatta bu insanların çalışmasına dönük bir kolaylık var mı? Arkadaşlarımız araştırıyor şu anda."