Yıldırım, 'Fındığın geleceği ne olacak?' başlıklı yazısında bu yılki rekolte tahminleri ve muhtemel fındık fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İHRACATÇILAR TAHMİNLERİNDE GÖRÜŞ BİRLİĞİ SAĞLAYAMADI

Antalya'da yapılacak Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi (INC) toplantısı öncesinde Giresun'da İstanbul ve Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği ile Ulusal Fındık Konseyi'nin yönetim kurullarının ortak bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, bu toplantıda 2014-2015 sezonunun yanı sıra 2015-2016 sezonuna ilişkin üretim tahminlerinin ele alındığını bildirdi. Geçen yıl yapılan üretim tahminlerinin tutmadığını anımsatan Yıldırım, “toplantıda geçen sezon yapılan üretim tahmininin tutmamasını eleştirenler oldu. Bu yıla ilişkin üretim tahmininde de görüş birliği sağlanamadı" dedi.

BU YIL 500 BİN TON ÜRETİM BEKLENİYOR

Bazı ihracatçıların yapılan tahmine göre, 2015-2016 sezonunda 690 bin tonluk bir üretim olacağını ifade ettiklerini kaydeden Yıldırım, “kamuoyunda tepki görmemesi için bunu 640 bin ton olarak açıklanmasını istedi. Ulusal Fındık Konseyi'nin tahminine göre ise, rekoltenin 500 bin ton seviyesinde olması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.

DON FAZLA ETKİLEMEDİ ANCAK FİYATLAR YİNE YÜKSEK OLACAK

Fındıkta don zararının bu yıl da yaşandığını ancak geçen yılki kadar fazla olmadığının altını çizen Yıldırım, ancak buna rağmen fındık fiyatlarının bu yıl da yüksek seyredeceğini vurguladı. Bunun nedenini de geçen seneden stok devrinin olmamasına bağlayan Yıldırım, “Bu yıl da fındık açısından sıkıntılı bir sezon yaşanacak. Fiyat yine yüksek seyredecek" dedi.

YENİ ÜRÜNÜN FİYATINI ÜRETİCİNİN TAVRI BELİRLEYECEK

Yeni ürün fındığın fiyatını da üreticilerin belirleyeceğini dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: “Sezon öncesi en çok merak edilen ise yeni ürün fındığın kaç liraya satılacağı. Fındık ihracatçıları rekolteyi yüksek göstererek sezon başında fiyatın yükselmesini önlemeye çalışıyor. Şu anda kilosu 22 liraya kadar çıkan fındık fiyatı yeni sezonda ne kadar olacak? Bugüne kadar önceki sezonun kapanış fiyatı yeni sezonun açılış fiyatı oluyordu. Fakat, 2014 olağanüstü bir yıldı. Bu yılda üretim geçen yıla göre çok yüksek değil. Bu nedenle fiyatın ne olacağı,üreticinin fındık satıp satmamasına bağlı olarak oluşacak.

TARIMDAN HABER