Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Coğrafi İşaret ve Markalaşma çalışmaları kapsamında 2017 yılında Bolu Merkez ilçede muhtelif köylerde 7 da alanda Bolu Civril Ayşe Fasulyesi ekimi yapıldı.

Bolu Merkez İlçeye bağlı Çampınar köyünde 0,4 da alanda ekilen Bolu Civril Ayşe Fasulyesi tarla günü ile üreticilere ve misafirlere tanıtıldı.

PROGRAMA KATILAN İSİMLER

Tarla gününe İl Müdür Vekili Fahri TETİK, Bolu Bağışcılar Vakfı Başkanı Şerafettin ERBAYRAM, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr.Sabri ÇAKIR, Ziraat Odası Başkanı Hakkı FİDAN, Bolu Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan ÇALIŞKAN, Sulama Birliği Başkanı Sabahattin ALTUNEL, Şube Müdürleri, Araştırma Enstitüsü çalışanları, kurum çalışanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan 'Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor' projesinde görev alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Personeli Ziraat Mühendisi Ali DEMİRER ve Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü Personeli Ziraat Mühendisi Ayşe EKDİOĞLU açılış ve tanıtım konuşması yaptı.

Proje hakkında konuşma yapan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Vekili Fahri Tetik, şunları kaydetti:

YÖRESEL ZENGİNLİK

“Ülkemizin küçük ama güzel şehirlerinden biri olan Bolu denince akla coğrafi konumu eşsiz, doğası harika, toprakları bereketli insanları mert ve çalışkan olan şehir gelir. Fakat bunların yanında Bolu Bolulular haricinde pek çok kişinin bilmediği yöresel zenginliklere de sahiptir.

İTİNA İLE ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Bolu Civril Ayşe Fasulyesi'de bunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bolu Bağışçılar Vakfı başkanı Şerafettin ERBAYRAM tarafından üzerinde itina ile yıllardır çalışılmış bir değerdir. Biz de İl Müdürlüğü olarak Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile fikir ve bilgi birliği içerisinde Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin yaygınlaşması, Markalaşması ve Coğrafi işaret alma adına bir proje gerçekleştirdik.

BUBS (Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi) ve KTV (Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi) önderliğinde iki yıl sürecek bir çalışmaya start verdik. Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesinin; Bakanlığımızın insan odaklı çalışma anlayışı çerçevesinde pozitif ayrımcılığa tabi tutulan bayanlarımız tarafından gerçekleştirilecek olması da artı bir mutluluk kaynağıdır.

Bu bağlamda başta üreticilerimize tohumlarını hibe eden Şerafettin ERBAYRAM'a emeği geçen paydaş kurumlarımıza ilgili şube ve personelimize canı gönülden teşekkür eder Bolu'muza hayırlı olmasını dilerim"

'ANNEM BANA ÇİVRİL'DEN BİR KİLO FASULYE GETİR TOHUM YAPACAĞIM' DERDİ

Daha sonra konuşma yapan Bolu Bağışcılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram da şöyle konuştu:

“70'li yıllarda hayatıma serbest çalışma için yön verdiğimde rahmetli annem derdi, bana Çivril'den bir kilo fasulye getir tohum yapacağım. O hep benim aklımın bir köşesinde kaldı. Derken yıl oldu 2008... 5 yıl çalıştık, verim denemesi yaptık, ilçelerimize 50'şer paket olarak dağıttık ve sonuçlarını değerlendirdik.

MARKALAŞMA İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Bir ürünün markalaşmasına yardım etmiş oluyoruz. Bu açıdan çalışmada paydaş olmak bizim için onur verici. Bu örnek çalışma genç meslektaşlarımıza bir örnek olsun. Emeği geçenlere teşekkür ediyor Bolu'muza hayırlı olmasını temenni ediyorum"

Programın devamında konuşan Eskişehir Geçitkuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Müdürü Dr. Sabri Çakır da şunları kaydetti:

COĞRAFİ İŞARET İÇİN ÇALIŞMASI YAPILDI

“Çivril Ayşe Fasulyesinin coğrafi işaretçilerle işaretlenmesi ile ilgili olarak eğitim ve yayınlar dairesi işbirliği ile yapılan program çerçevesinde bu çalışma yapıldı. Enstitümüz 1925'ten beri hizmet veriyor. Şu an 15 farklı alanda çalışmalar yürütüyoruz.

Topraktan tohuma kadar çalışmalar devam ediyor. 1925 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle, bölge koşullarına uygun, hastalıklara dayanıklı çeşitler belirlemek amacıyla başlamış çalışmalarımız.

Buğday arpa ile başlamış, arkasından yemeklik tane baklagiller daha sonra sebze ve endüstri bitkileri olmak üzere toplam 160 kurum tarafından geliştirilen çeşidimiz var. Çeşit ıslahı demek ıslahta en çok kullanılan yöntem şu an üstünde çalıştığımız gibi Çivril Ayşe fasulyesi gibi yerel materyallerin korunması ve devamının sağlanması.

Bunların özelliklerinden yararlanarak çeşitlerin geliştirilmesi önem taşıyor. Özellikle şu an Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kurulan iki tane gen bankası var Türkiye'de. Bu gen bankalarında yerel materyaller çeşitleri ve tohumları ile beraber korunarak muhafaza altına alınıyor.

GENETİK MATERYALLERİ KORUMALIYIZ

Bu genetik materyallerin korunması büyük bir konu bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bunlara coğrafi işaretlerin konulması çok önemli bir konu. Sadece Bolu Merkez'de değil, Göynük'te bombay fasulyesi ile ilgili de çalışıyoruz. 12 tane il bağlı bize onlarla da ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Bu işin sevindirici tarafı bakanlığımızın 3 yıldan beri uyguladığı kadın çiftçilerin tarımsal alanda etkin olmalarını sağlama çalışmalarıile paydaş olmaları işe daha büyük önem katıyor. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Konu ile ilgili yapılan diğer konuşmaların ardından ekim alanı ziyaret edilirken Ziraat Mühendisi Ayşe EKDİOĞLU Bolu Civril Ayşe Fasulyesi hakkında soruları yanıtladı. Ürün verme aşamasında olan fasulye ziyaretçiler tarafından beğeni ve ilgiyle takip edilirken sorulan soruların fazlalığı memnuniyetle karşılandı.

CİVRİL AYŞE FASULYESİ YEMEĞİ İKRAM EDİLDİ

Biz ürünü tanıtmayalım ürün kendisini tanıtsın dercesine hazırlanan taze Civril Ayşe Fasulyesi yemeği eşsiz tadı ve lezzetiyle misafirlerin damağında yer etti. Ürünü yerinde görme ve tatma fırsatını bulan misafirlerin olumlu yorum ve görüşleri Bolu Civril Ayşe Fasulyesinin başarısını tesciller nitelikteydi.

Tarla Gününden geriye Çampınar Köyü vatandaşlarımızın ikram ettiği sıcak çay eşliğinde edilen hoş sohbetler ve hatıra fotoğrafları kalırken, ürünün kuru dönem hasat zamanında düzenlenecek olan tarla gününde buluşmak üzere diyerekten bu güzel gün son buldu.

TARIMDAN HABER

.