CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Suriye'den yapılacak patates ithalatı ile ilgili uyarılarda bulundu. Suriye'de yıllardır iç savaş yaşandığını hatırlatan Aygun, kimyasal kalıntı ve ağır metallerin suya toprağa karışarak ürüne geçebileceğini belirtti. “Biz oralarda insanları zor korurken, ne ekiliyor, nasıl ekiliyor, hangi topraklarda nasıl sulanıyor bilmiyoruz" diye konuşan Aygun, “İnsan sağlığı her şeyden önemlidir. Sağlık şartlarından emin olmadan özellikle bu bölgeden patates ithal edilmesi, vahim sonuçlarını yıllar sonra gösterebilir" dedi.

FİYATLARIN ARTMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Suriye'den yapılacak patates ithalatı ile ilgili olarak bir açıklama yapan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, patates üretiminde bir azalma olmamasına rağmen fiyat artışının düşündürücü olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Ülkemiz patates üretimi son 3 yıldır sabit seyrediyor. TÜİK verilerine göre; patates üretimi; 2015 yılında 4 760 000 ton, 2016 yılında 4 750 000, 2017 yılında 4 800 000 ton olmuştur. Diğer taraftan 2016 yılında 231 bin 592 ton olan patates tohumu üretimi, 2017 yılında 258 bin 179 ton olmuştur. Yani rakamlara bakıldığında patates ve tohumu üretiminde azalma yoktur.

Ancak azalma olmamasına rağmen piyasada patates fiyatlarının artmış olması en hafif ifadesiyle düşündürücüdür. Sadece birkaç ay önce Nevşehir, Niğde'den ziraat odaları patatesler depolarda kaldı diyordu. Ne oldu birden patates fiyatları arttı?"

Dünya'da toprak ve su kirliliğinin konuşulan bir konu olduğunu anımsatan Aygun, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bizde acil konulardan pek sıra gelmemekle birlikte dünyada konuşulan konu toprak ve su kirliliğidir. Suriye ve Irak yıllardır savaş içerisindeyken, bombalar patlarken ve en vahimi kimyasal saldırılardan bahsedilirken, biz bu ülkeden patates ithal ediyoruz. Kimyasal kalıntılar, ağır metaller, suya, toprağa karışır. Sulama suyu ile ürüne de geçer.

Aman dikkat, bütün bunların dışında; bir de patatesin GDO'lusu var. Biz oralarda insanları zor korurken, ne ekiliyor, nasıl ekiliyor, hangi topraklarda nasıl sulanıyor bilmiyoruz. İnsan sağlığı her şeyden önemlidir. Sağlık şartlarından emin olmadan özellikle bu bölgeden patates ithal edilmesi, vahim sonuçlarını yıllar sonra gösterebilir.

Bizden uyarması, bu siyaset üzeri bir konudur. Uyarıyorum. Dikkat edelim. Analizleri çok dikkatli yaptıralım. Tereddüt varsa ucuz patates yedirelim endişesi ile insanlarımızı zehirlemeyelim"

TARIMDANHABER