Limon, geçen ay zirve yapan patatesin tahtını sallıyor. Geçen yıl bol mahsul alınması nedeniyle çoğu dalında kalan ve fiyatı 75 kuruşa kadar düşen limon, şu an talebi karşılayacak miktarda olmadığı için fiyatı her geçen gün artıyor. Marketlerde kilo fiyatı 5 liraya kadar yükselen limonun, yeni mahsul çıkana kadar fiyatının daha da artması bekleniyor.

NİSANDA EN ÇOK LİMON YÜKSELDİ

Geçen ay üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 51,93 oranı ile limonda görüldü. Bunda limon sezonunun kapanması, depolardaki limonun yaşanan don nedeniyle dayanıklı çıkmaması etkili oldu. Limonun yetiştiği bazı bölgelerde ağaçların çiçeklerinin dökülmesi yeni sezonda limonda sıkıntı olabileceği endişelerini de artırıyor. Limon fiyatlarındaki artışın yeni mahsullerin çıkacağı Ağustos ayına kadar yükselmesi bekleniyor.

ARALIKTA DALINDA 75 KURUŞTU

Türkiye limon ihtiyacının yüzde 65'ini karşılayan Mersin'de yılda 600 bin ton limon üretimi yapılıyor. Bu limonların 300 bin tonu işlenip sandıklanarak Kapadokya ve Ürgüp bölgelerinde bulunan soğuk hava depolarında yaz ayları için saklanıyor. Marketlerde kilosu 5 liranın üzerine çıkan limon fiyatı, en çok yetiştirildiği bölge olan Mersin'de geçen yıl sonunda dalında 75 kuruşa kadar inmişti.