Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen grup toplantısına; Batman Vali Yardımcısı Mekan ÇEVİREN, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan KAYACAN, İl Müdürümüz Nurettin KİYAS, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir ÖZER, Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Vahdettin ALTUNÇ, Ziraat Odaları, Akademisyenler, Şube Müdürleri ve çiftçiler katıldı.

7. Ulusal Antepfıstığı ve Badem Çalışma Grubu Toplantısının açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Nurettin KİYAS; Çok değerli hocalarımız ve endüstrilerdeki konu uzmanı arkadaşlarımız yıllarca sahada elde ettikleri tecrübeleri ve bilgi deneyimlerini bizimle paylaşacaklardır. Bu paylaşımlar hem kurumsal kapasitemizin artmasına, personellerimizin son gelişmelerden haberdar olmalarına çiftçilerimizin de bilgi birikimine şüphesiz ki çok büyük bir katkı sağlayacaktır.

Çok değerli çiftçilerimiz, bugün fıstık yetiştiriciliğinde uygulamada birçok hatalarımız mevcuttur. Değerli hocalarımızın edindiği tecrübeleri alıp uygularsak ve hatalarımızdan vazgeçersek gelirlerimizde muhakkak artış olacaktır. Bu nedenle bu bilgileri iyi değerlendirmemiz ve faydalanmamız yararımıza olacaktır. Batman ili olarak fıstık yetiştiriciliğinde çok yeni olsak ta kısa zamanda çok büyük mesafeler katettiğimizi düşünüyoruz. Dikili alanlarımız son 3 yılda 5 katına çıkarak bugün Batman'da yaklaşık 60 bin dekar fıstık dikili alanlarımız mevcuttur. Diye konuştu.

Daha sonra söz alan Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Vahdettin ALTUNÇ; İlimiz ve ilçelerimizde 60 bin dönüm arazi üzerinde fıstık fidanı ekili durumdadır ve ekim alanı her geçen gün artmaktadır. 2017 yılı verilerinde 23 bin 141 dönüm ekili alan iken, şimdi ise yaklaşık 3 kat seviyesine ulaşmıştır. Dünya genelindeki iklim değişikliği, toprakların çoraklaşması ve benzeri etkinliklerde fıstık alternatif ürün olarak ilimizde hızla artmaktadır.

Batman fıstık birliği olarak bir yıllık geçmişe sahip olmamıza rağmen genel kurulumuzla birlikte hemen akabinde projelerimizi hemen hayata geçirdik. Batman ili eylem planıyla fıstığın bölgemizde mevcut haritasını çıkarıyoruz. Böylelikle ekili alanlarda fidanilaçları ve verimin yıllar içindeki değişimi tespit ederek gerekli destek ve önlemleri almaya çalışacağız. Dedi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan KAYACAN ise; Ülkemiz tarımsal üretimde önemli bir paya sahiptir. Tarımsal hasıla bakımından dünyada ilk 10'da, Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Ülke olarak 80 milyon nüfusumuzu, 30 milyonu aşkın turistimizi ve savaş nedeniyle ülkemize göç etmek zorunda kalan mülteci kardeşlerimizi beslemekteyiz. 17 milyarlık tarımsal ihracatımızla ve tarımda net ihracatçı bir ülke konumundayız.

Ülkemiz dünyada iklimsel özelliklerin avantajlarını kullanan önemli bir meyve üreticisidir. Birçok ılıman ve strotopik meyveler dahi üretebilmektedir. Yılda yaklaşık 21 milyon ton meyve üretimimiz mevcuttur. Bakanlığımız meyveciliğin geliştirilmesi, üretimin ve verimin geliştirilmesi noktasında birçok projeyi hayata geçirmektedir. Şeklinde konuştu.

TARIMDANHABER