Bugünlerde fiyatı ile gündeme gelen mevsiminde ise vazgeçilmezlerimizden olan erik ile ilgili öyle bir rakam ortaya çıktı ki gerçekten düşündürücü.

Ülke genelindeki erik ağaç sayısı, ülke üretimi, ve ithalat rakamları konusunda TÜİK verilerine dayanılarak yapılan bir araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

Bu meyvenin ülke genelinde ne kadar ağacı bulunuyor, biliyor musunuz? Tamı tamamına 8 milyon 187 bin adet erik ağacımız bulunuyor. Meyve vermeyenler de bu rakama dahil değil.

Tarımsalistatistik.com'un TUİK'in 2012 verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki meyve veren erik ağaç sayısı dikkat çekti.

300 BİN TON ERİK ÜRETİYORUZ

Ülke genelinde yılda 8 milyon 187 bin erik ağacından 300 bin ton erik üretilirken, bu üretimin 46 bin tonu üretim kaybına uğradı. Geriye kullanılabilir üretim olarak 254 bin ton kaldı.

İstatistiksel çalışmada ağaç sayısından ziyade asıl dikkat çeken ise, erik ithalat rakamları oldu.

2.8 BİN TON İTHALAT YAPTIK

Ülkemizde 254 bin ton erik üretilirken, ülke tüketiminin ise 256.9 bin ton olduğuna dikkat çekiliyor. Bu rakamlara göre üretimimiz ihtiyacımızı karşılamadığı için Türkiye 2012 yılında 2.8 bin ton erik ithalatı yaptı.

İTHALAT ORANINDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Son 12 yılda Türkiye'de erik üretiminin arzı yüzde 55.2 oranında artarken, ithalat tarafındaki artış ise gerçekten düşündürücü. Çünkü son 12 yılda erik ithalat oranı yüzde 811.1 arttı!

TARIMDAN HABER