Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, İzmir bölgesinde gerçekleştirdikleri kuru üzüm alımlarıyla üretici ortaklarına sahip çıkarak piyasada fiyat istikrarını sağladıklarını ifade etti.

Genel Müdür Karayama, Tarım Kredi'nin kuru üzüm alımlarını başta Manisa ili olmak üzere İzmir ve Denizli illerine bağlı kuru üzüm tarımı yapılan 47 kooperatifi aracılığıyla gerçekleştirdiğini belirterek, Tarım Kredi'nin üreticilerin her türlü girdisini temin etmenin yanında, ürünleri değerlendirme amacıyla alım yaptığını kaydetti.

Karayama, ürün alımlarının amacının hem üreticilerin ürünlerinin değerlendirilmesi, hem de piyasanın regüle edilmesi olduğunu ifade ederek; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda her zaman üreticinin yanındayız. Bu amaçla Tarım Kredi Kooperatifleri hem girdi satışlarında hem de ürün alımlarında, piyasada fiyat istikrarını sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Kuru üzüm alımının uzman eksperler tarafından yapılmakta olduğunu belirten Karayama, "Uzman eksperlerce yapılan analize göre kalite kriterlerine uyması halinde üreticilerin ürünleri alınacaktır. Ortak olmayan üreticilerin de ortak yapılarak ürünleri alınmaktadır. Piyasada yaşanan gelişmeleri dikkate alarak yeni alım fiyatlarımız 11 Ekim itibarıyla kalite kriterlerine göre 8,5 numara- 3,25 tl/kg, 9 numara- 3,50 tl/kg, 9,5 numara- 3,80 tl/kg, 10 numara kuru üzümde- 4,20 tl/kg olarak belirlenmiştir.”dedi.

Üreticiden Olumlu Dönüşler Aldık”

Genel Müdür Karayama, Tarım Kredi'nin üreticilerin başta nakit olmak üzere üretimle ilgili tüm ihtiyaçlarını peşin ya da kredili olarak karşıladığını kaydederek; “Bütün yörelerdeki üreticilerde olduğu gibi kuru üzüm üreticileri de ürünlerinin Tarım Kredi tarafından alınmasını talep ettiklerinden; şirketimiz Tarım Kredi Birlik ile işbirliği yaparak kuru üzüm alımına başladık. Bu kapsamda Tariş Üzüm Birliği, kendi ihtiyaçları olmayan depolarının kullanımını ve eksper ihtiyacını bedelsiz olarak bize sağladı. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyoruz. Kuru üzüm alımına başlanması nedeniyle üreticilerimizden olumlu dönüşler almaktayız. Üreticilerimizin memnun olması bizleri mutlu etmektedir.” şeklinde konuştu.

“Trakya'da 25 Bin Ton Ayçiceği Alımı Yaptık

Trakya'da ilk defa bu yıl 25 bin ton ayçiçeği alımı yaptıklarını açıklayan Karayama, bu bölge dahil bir çok bölgede mısır alımının ise devam ettiğini ifade etti.

Karayama, üreticiye ürün alımları konusunda destek verirken, tarımsal girdilerin şirketleri aracılığıyla piyasadan daha uygun fiyatla ortaklara ulaştırılması konusunda da kararlı olduklarını ifade ederek; şunları kaydetti; “Bu amaçla, göreve geldiğimizden bu yana kimyevi gübre fiyatlarında yüzde 35 civarında indirim yapılmasını sağladık. Yemde fiyatlarımızın piyasa ile rekabet edebileceği düzeyde tedbir aldık. Yine TARKİM şirketimizin ilaçları piyasa fiyatlarına göre uygun seyretmektedir. Günümüzde özellikle zamanında teslimat çok önemlidir. Bu nedenle kooperatiflerimizin, talep ettikleri emtiaların zamanında depolarında olmasını sağlayacak şekilde bütün şirketlerimizin gerekli lojistik tedbirleri alması için çalışıyoruz. Zira zamanında gelmeyen gübrenin, ilacın, tohumun hiç bir anlamı yoktur.”