Çalıştayda, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TKKMB) Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) arasında tarımsal yatırımların desteklenmesi amacıyla imzalanan “IPARD Yatırımları Finansman Protokolü” ele alındı. Protokolün olgunlaştırılması ve vatandaşlarımıza daha faydalı hale getirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.

Çalıştayda konuşan Kütahya Bölge Müdürü İsmail Hakkı Bücük, “Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye tarımsal anlamda destek olan ve aynı zamanda kredi sağlayan önemli bir kuruluştur. Afyon, Uşak, Bilecik, Eskişehir ve Kütahya'yı kapsayan ve 152 kooperatiften oluşan bölge birliğimiz 2014 yılında 55 milyon 887 bin TL tutarında kredi kullandırmıştır. Yıllık kredi kullandırma hacmimiz 500 milyon TL civarındadır. Önümüzdeki yıllarda bu kapasiteyi daha da arttırarak vatandaşlarımıza daha çok destek olmak istiyoruz. Ortaklarımızla hem kısa hem de orta vadeli krediler kullandırıyoruz. Bundan sonraki süreçte yapılan bu protokol kapsamında TKDK ile ortak çalışma yapacağız ve TKDK nın desteklerinden faydalanmak isteyenlere indirimli finansman konusunda yardımcı olacağız ve değerli çiftçilerimize uygun kredi imkanlarımızı sunacağız. Bu yönüyle bu işbirliğini çok önemsiyor ve hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

TKDK Uşak İl Koordinatörü Cihan Karahan da “11 Mayıs'ta imzalanan protokolün, bizden destek almak isteyen kişilerin finansman sorununa önemli ölçüde yardımcı olacağına inanıyorum. Bu protokolün taşrada uygulamasını yapacak olan bizlerin protokolü iyi anlaması ve vatandaşlarımıza faydalarını iyi anlatması açısından bu çalıştayı yapmayı uygun gördük. Bu protokol sayesinde TKDK hibe desteğinden faydalanmak isteyen başvuru sahipleri, Tarım Kredi Kooperatifleri'nden sıfır ya da düşük faizli kredi kullanarak yatırımını gerçekleştirme imkanı bulacaklar. Ayrıca bu protokol kapsamında çiftçilerimiz tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılarken Tarım Kredi Kooperatifleri'nin 0-0,7 arasında değişen kredi faiz oranlarından yararlanabileceklerdir. Protokolü detaylı olarak inceliyor ve tüm gerekliliklerini yerine getirmek için çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu protokol sadece finansal desteği değil, ortak eğitim faaliyeti gibi çalışmaları da kapsayan çok yönlü bir protokoldür. Eski bir Tarım Kredi Kooperatifi çalışanı olarak yapılan çalışmanın gerek TKDK gerek Tarım Kredi Kooperatifleri ve de gerekse vatandaşlarımız için faydalı olacağına yürekten inanıyor ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

TKDK Kütahya İl Koordinatörü İhsan Kaymak ise “Bu protokolle ilgili çalışmalara başladık. Tarım Kredi Kooperatiflerinin kullandırabileceği kredi üst sınırı sürekli artmıştır ve bu protokolle 10 milyon TL'ye çıkmıştır. Vatandaşlarımıza ön finansman konusunda nefes aldıracak bu değerli çalışma ile destek olduğumuz yatırımların artmasını bekliyoruz. Bundan sonraki süreçte hedefimiz, TKDK ve Tarım Kredi Kooperatifleri olarak yapacağımız ortak çalışmalarla vatandaşa daha çok destek vererek, daha çok kredi kullandırarak yatırım sayısını artırmaktır. Bu çalıştayla, çiftçilerimizi ve Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlerini dinleyerek uygulamanın sağlıklı ve eşgüdümlü yürümesini sağlamayı amaçlamaktayız.”dedi.

TKDK Afyonkarahisar Koordinatör Vekili Zülgari Özdemir, “Bize proje başvurusu yapmak isteyen vatandaşların en çok sıkıntı çektikleri konulardan biri finansman sıkıntısıdır. Bu protokol bir nebze bunun önüne geçecektir ve bu açıdan çok kıymetlidir. Tarım Kredi Kooperatifleri bir kredi kuruluşu olmalarının yanında bir kamu kurumudur. Her yerde örgütlenmesi var ve çiftçi dostu bir kurum. Bu da vatandaşa güven telkin eden ayrı bir yönüdür.” dedi.

Açılış konuşmaların ardından Uşak İl Koordinatörlüğünün, desteklerinin anlatıldığı bir sunumla devam eden çalıştayda, protokolün detayları üzerine yoğunlaşıldı. Geri ödeme süresinin yatırımdan sonraki yıl başlaması, mücbir sebep durumlarında yapılabilecek iyileştirmeler, kredi kullandırma sürecinin hızlandırılması gibi konular üzerinde çalışıldı.

TKDK Uşak İl Koordinatörlüğü Binasında gerçekleştirilen çalıştaya; Kütahya Bölge Birliği Müdür Yardımcısı Özkan İnci, Uşak'ta bulunan birim kooperatiflerin müdürleri ve birer ortağı katıldı.