ÖZEL HABER / Tarım Kredi'nin inşaat ihalesini, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı ihalelerle gündeme gelen Söğüt İnşaat kazandı. Tarım Kredi'nin Genel Müdürlük binasının ihalesi dün yapıldı. Genel Müdürlük binasının yerine kat karşılığı yapılacak binanın ihalesine, 14 firma davet edilirken bunlardan 11 tanesi ihale şartnamesini aldı. Şartname alan 11 firmadan da sadece 5 tanesi ihaleye katıldı.

3'Ü İLK TURDA ÇEKİLDİ

İhaleye katılan firmalardan; Tepe İnşaat Sanayi A.Ş, Pelit Yatırım İnşaat A.Ş ve Ege Grup Yapı Endüstrisi A.Ş, ilk turun ardından ihaleden çekilirken, Usta Grup ve Söğüt İnşaat A.Ş arasında ise kıran kırana açık artırma süreci yaşandı.

KAPALI ZARFTA EN YÜKSEK TEKLİF USTA GRUP'TAN GELDİ

Kapalı zarfla verilen teklifle en yüksek teklif yüzde 57 ile Usta Grup'tan gelirken, açık artırma da bu oran üzerinden başladı. İkinci en yüksek teklif de yüzde 55 ile Söğüt İnşaat'tan gelirken; diğer üç firmada sırasıyla Tepe İnşaat yüzde 50.10, Ege Grup yüzde 51 ve Pelit Yatırım ise yüzde 52 verdi.

SÖĞÜT İNŞAAT İLE USTA GRUP ARASINDAKİ AÇIK ARTIRMA 43 TUR SÜRDÜ

Tepe İnşaat, Ege Grup ve Pelit Yatırım açık artırmaya katılmadan ihaleden çekilirken Usta Grup ile Söğüt İnşaat arasında 43 turluk açık artırma süreci yaşandı.

İHALE 66.20 İLE SÖĞÜT İNŞAAT'TA KALDI

43'ncü turda Usta Grup'un da ihaleden çekilmesi üzerine, ihale yüzde 66.20'lik teklif ile Söğüt İnşaat'ta kaldı.

Buna göre Milli Kütüphane'nin hemen arkasında Ankara'nın en prestijli yerlerinden olan Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti Tarım Kredi Merkez Birliği'ne ait olan genel müdürlük binasının yerine kat karşılığı yapılacak binanın yüzde 66.20'si Tarım Kredi'nin, geriye kalan 33.80'i ise Söğüt İnşaat'ın olacak.

Gübre fiyatlarında sakin seyir devam ediyor! 31 Mart seçimleri sonrası gübre fiyatı kaç lira olur? Gübre fiyatlarında sakin seyir devam ediyor! 31 Mart seçimleri sonrası gübre fiyatı kaç lira olur?

İHALEDE DİKKAT ÇEKEN AYRINTI

Bilindiği üzere söz konusu inşaatın ihalesi 30 Aralık 2015'te yapılacaktı. Tarımdan Haber tarafından gündeme getirilmesi üzerine bu ihale ertelenmişti. Ertelenen bu ihaleye ise sadece 5 firma yani; KKozlar İnşaat, Ege Grup, Tepe İnşaat, Pelit Yatırım ve Mesa Mesken davet edilmişti.

İLK İHALEYE ÇAĞRILAN FİRMALAR İLK TURDA ÇEKİLDİLER

Dün yapılan ikinci ihaleye bu 5 firmadan 3'ü katılırken, diğer katılan iki firma ise ilk ihaleye davet edilmemişlerdi. İhale sürecinde ilk ihaleye davet edilen 3 firmanın tekliflerinin diğer iki firmaya göre düşük kalması ve ilk turda çekilmeleri dikkat çekti. Diğer yandan açık artırmanın ise ilk ihaleye davet edilmeyen iki firma arasında yaşanması anlamlı bulundu.

REKABET SAĞLANMAMIŞ OLSAYDI ÇİFTÇİ KAYBEDECEKTİ

Bu durum, ilk ihale ertelenmeyip fazla rekabet sağlanmadan yapılmış olsaydı, Tarım Kredi'nin inşaat ihalesinden ciddi anlamda bir kaybının olacağını ortaya koydu.

GÖKÇEK'İN BAŞKAN OLDUĞU BELEDİYEDEN 4,1 MİLYAR LİRALIK İŞ ALDI

Diğer yandan ihaleyi kazanan Söğüt İnşaat'ın ismi Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı ihalelerle gündeme gelmişti. Bu konuda yapılan haberlere göre, Söğüt İnşaat, 2009'dan buyana Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden tam 4,1 milyar liralık iş aldı.

SÖĞÜT İNŞAAT, SADECE 'BELEDİYEYE' ÇALIŞMIŞ

Zaten Söğüt İnşaat'ın internet sitesinde de bugüne kadar yaptığı işlerin yeraldığı 'tamamlanmış işler' bölümünde sadece BELKO Ankara Kömür ve Asfalt İşletmeleri ile onun bağlı olduğu Ankara Anakent Belediyesi'nin işleri bulunuyor.

AHMET GÖKÇEK VE SÖĞÜT İNŞAAT

Söğüt İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akan ise Melih Gökçek'in oğlu Ahmet Gökçek'in başkan olduğu dönemde Ankaragücü Spor Kulübünün yönetiminde bulunmuştu.

TARIM KREDİ, KİRAYA DEĞİL SATIN ALACAĞI BİNAYA TAŞINACAK

Tarım Kredi Genel Müdürlük binası bir yıl içinde boşaltılacak. Yani kat karşılığı yapılacak yeni binanın inşaatı bir yıl sonra başlayacak. Binanın yapımı sırasında ise Genel Müdürlük, kiraya değil satın alacağı yeni bir binaya taşınacak. Binanın satın alınabilmesi için de bu süre içinde Tarım Kredi'nin genel kurul kararı alması gerekiyor.