Tarım Kredi Kooperatifleri'nin tartışmalı bir şekilde feshedilen değerli arazisi Meclis gündemine taşındı. Milli Gazete tarafından gündeme getirilen iddialarla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Feshin hileli olduğu iddiaları doğru mudur?" diye sordu.

2013 YILINDA KONSORSİYUMA VERİLMİŞTİ

Milli Gazete tarafından gündeme getirilen çiftçinin değerli arazisi ile ilgili iddiaları Meclis gündemine taşıyan Gaytancıoğlu, Mülkiyeti Tarım Kredi Kooperatiflerine ait olan Yenimahalle ilçesi Susuz köyü Bozyer mevkiinde bulunan 236 bin metrekare imarsız arazinin, 2013 yılında yapılan ihale ile Kur İnşaat ve Yeni Avrupa Asya iş ortaklığına verildiğini hatırlattı.

PROJE MAHKEMELİK OLDU

Bu iş ortaklığına verilen proje kapsamında arazinin üzerine; 1100 adet konut, 32 bin metrekare büyüklüğünde AVM, 10 bin metrekare büyüklüğünde Rezidans, 50 bin metrekare büyüklüğünde cadde dükkanları, 165 yatak kapasiteli otel, özel okul ve 32 katlı ayrı bir rezidans inşa edileceğini anımsatan Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: “Tarım Kredi Kooperatifleri ile konsorsiyum arasında imzalanan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında da projenin yüzde 30'u Tarım Kredi Kooperatiflerinin yüzde 70'i ise konsorsiyum şirketlerinin olacağı ifade edilmişti.

Proje kapsamında arazinin önce planlaması yapılarak imara açıldı. Arazinin imara açılmasıyla birlikte inşaat projelerinin belediyeden onaylanması beklenirken, Kur İnşaat, konsorsiyum ortağı Yeni Avrupa Asya'ya haber vermeden Tarım Kredi Kooperatifleri ile 2013 yılında imzalanan sözleşmeyi feshettiği bildirilmişti. Yeni Avrupa Asya şirketi de fesih işleminin ardından, Kur İnşaat'ın tek taraflı olarak fesih yetkisinin bulunmadığını belirterek, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Kur İnşaat aleyhine mahkemeye dava açmış, Yeni Avrupa Asya Şirketi, çiftçinin değerli arazi için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuş, Tarım Kredi Kooperatiflerinin söz konusu taşınmazı yeniden ihaleye çıkarması halinde sözleşmenin ifası imkansız hale geleceğini bildirmiştir"

BAKAN ÇELİK'TEN CEVAPLANDIRILMASI İSTENEN SORULAR

Gaytancıoğlu, buna göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten konuyla ilgili olarak şu soruların cevaplandırılmasını talep etti:

-Yenimahalle'deki arazi ile ilgili anlaşmanın feshedilmesinin nedeni nedir?

-Fesihin hileli olduğu iddiaları doğru mudur?

-Sözleşmenin konsorsiyum ortağının haberi olmadan feshedildiği doğru mudur?

-Sözleşmenin feshi sonucu bir kamu zararı olmuş mudur? Oluşmuş ise bu kamu zararı ne kadardır?