Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası'na bağımlılıktan kurtuluyor. Bugüne kadar sadece Ziraat Bankası'ndan borçlanabilen Tarım Kredi Kooperatifleri, yapılacak kanun değişikliği ile artık yurt dışındaki her türlü finans kuruluşu, fon ve bankalardan daha ucuz maliyetle borçlanabilecek. Borçlanmadaki maliyetin düşmesi çiftçiye daha ucuz kredi kullandırmanın önünü açacak.

Tarım Kredi'nin, çiftçiye kullandırdığı kredide önemli bir adım atılıyor. Bugüne kadar Ziraat Bankası'ndan sağladığı finansla çiftçiye kredi kullandıran Tarım Kredi, bu bağımlılıktan kurtuluyor. Tarım Kredi'nin Ziraat Bankası'nın dışında yurt dışından da borçlanabilmesinin yolu açılıyor.

Akşam Gazetesinden Miray Çimen'in haberine göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi'nin Ziraat Bankası'nın dışında daha uygun yollarla borçlanabilmesinin önünü açıyor. Bakanlık bu kapsamda hazırladığı kanun değişikliğini Başbakanlığa gönderdi. Taslak düzenlemeye göre, Ziraat Bankası'ndan borçlanma imkânı olan Tarım Kredi Kooperatifleri artık yurtdışından da borçlanabilecek. Merkez ve bölge birlikleri de bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Tarım Kredi, yurtdışındaki her türlü finans kuruluşu, fonlardan ve bankalardan borçlanma yapabilecek. Tarım Kredi'ye yurtiçindeki fonlardan kaynak sağlama imkanı da getirilecek.

Yurtdışından borçlanma başlıyor

Tarım Kredi'nin kullandırılan krediler için de finansman maliyetleri daha ucuz olan yurtdışından borçlanma imkanını kullanabileceğini belirten yetkililer, düzenlemeyle yurtiçindeki fonlarla ilgili İşsizlik Fonu ve BES gibi imkanların kullanılabileceğini kaydettiler. Yetkililer bu durumla çiftçinin daha ucuza kredi kullanma imkanına sahip olacağını ifade ettiler.